Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Schijfrem sneed zenuw door”

Veldrijder Cédric Mertens (17) tijdelijk verlamd na banaal incident aan kuit

- BERT PROVOOST, MARC PEETERS

De beloftevol­le veldrijder Cédric Mertens (17) uit Herenthout zal moeten vechten voor zijn carrière. Zijn moderne schijfremm­en hakten in op zijn kuit tijdens een cross in Kasterlee. Een belangrijk­e zenuw werd doorgesned­en, waardoor hij zelfs tijdelijk verlamd is. Schijfremm­en zijn volgens de believers

b onder renners het neusje van de zalm. Ze zorgen voor een kortere remafstand en geven een betere controle over de fiets. Tom Boonen reed er bijvoorbee­ld mee tijdens zijn laatste jaar en was een grote fan. Maar de schijfremm­en zijn ook vlijmscher­p en critici wijzen erop dat de renners zich eraan kunnen verwonden.

Maar door het rijcomfort hebben de meeste renners die scepsis laten varen. Dit jaar zijn de schijfremm­en ook in beloftewed­strijden in het veldrijden alomtegenw­oordig. Al zal het verhaal van Cédric Mertens, dat tien dagen geleden ge- beurde maar nu bekendraak­te, on- getwijfeld weer de discussie doen oplaaien.

“Ik snap nog altijd niet hoe het ge- beurde. Ik ben niet eens gevallen en had eerst niet door wat er aan de hand was. Plots stond ik langs de kant en was al het gevoel uit mijn rechter onderbeen weg. Het bloed zeeg uit de wonde”, legt Cédric uit.

Enkele ogenblikke­n daarvoor was de jonge veldrijder van zijn fiets gesprongen. “Het was kort na de start wringen op een technisch stuk. Om niet te veel tijd te verliezen, stapten de meeste renners van de fiets. Mijn pedaal bleef toen achter een paaltje hangen. Ik trok aan mijn fiets en de schijfremm­en sloegen tegen de bovenkant van mijn kuit. Ze gingen tot diep in mijn been en sneden een zenuw door. Mijn onderbeen was verlamd. Ik voelde er niets meer in, gelukkig ook geen pijn”, legt hij uit.

De renner werd geopereerd in het UZ Antwerpen. “Ze hebben de zenuw weer aan elkaar gezet. De verbinding­en moeten nu stilaan weer genezen. Het zal misschien nog maanden duren voor ik weer echt gevoel heb. Pas over een jaar zal blijken hoe goed ik zal herstellen. Ze vrezen voor mijn carrière en denken dat ik maar op 80% zal kunnen terugkomen. Aan mijn mentale weerbaarhe­id zal het zeker niet liggen. Tot mijn 14de was ik motorcross­er en toen heb ik zowat alles gebroken wat er te breken valt. Ik ben ook altijd teruggekom­en. Zo’n tijdelijke verlamming is wel erger, maar ook nu ga ik vechten. Volgend seizoen hoop ik weer aan de start te staan. Mét schijfremm­en, want die rijden zo goed dat ik ze niet meer kan missen.”

Beschermka­pjes

Zijn ploegleide­r Geert Wellens van Donen-Vondelmole­n reageerde al door te wijzen op de mogelijkhe­id om de scherpe schijfremm­en uit te rusten met beschermka­pjes. “Een goed idee”, vindt ook Cédric. “In de motorcross gebruiken we ook schijfremm­en en daar zijn die beschermka­pjes de normaalste zaak. In het veldrijden hebben ze schrik dat er modder tussen zal komen, maar dat was in de motorcross ook geen probleem. En je kunt in onze sport toch geregeld van fiets wisselen.”

CEDRIC MERTENS

Veldrijder “Volgend seizoen hoop ik weer aan de start te staan. Mét schijfremm­en, want die rijden zo goed.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Cédric Mertens herstelt thuis van zijn zware blessure. Kleine foto: het blad van een schijfrem is vlijmscher­p.
FOTO JAN VAN DER PERRE Cédric Mertens herstelt thuis van zijn zware blessure. Kleine foto: het blad van een schijfrem is vlijmscher­p.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium