Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen staking verenigt regering-Michel

Zelfs vanuit eigen meerderhei­d weinig applaus voor premier

- HANNES CATTEBEKE, TEX VAN BERLAER EN ARNOUT GYSSELS

De beleidsver­klaring had na het Zomerakkoo­rd dit jaar inhoudelij­k nog maar weinig om het lijf. En aangezien over de uitvoering van dat akkoord binnen de coalitie nog heel veel onenigheid bestaat, kon de premier er gisteren in de Kamer zelfs geen moment van teambuildi­ng van maken. Alleen toen Michel brandhout maakte van de socialisti­sche vakbond, kreeg hij zijn voltallige meerderhei­d helemaal achter zich.

Elf keer applaudiss­eerde de

b meerderhei­d gisteren tijdens de

state of the union van premier Charles Michel (MR). Twee keer klonk dat applaus luid en gemeend. Alle andere keren was het omdat één regeringsp­artij aan de kar sleurde, terwijl altijd wel één andere partij de handen amper of niet op elkaar kreeg.

Toen Open Vld wild op de banken hamerde voor de flexi-jobs, bleef de CD&V-fractie oorverdove­nd stil. N-VA koos er met de passages over Catalonië en een streng asielbelei­d haar eigen momentjes uit. En toen Michel in tegenstell­ing tot zijn uitgeschre­ven tekst het woordje “fiscale” liet vallen en het enkel nog had over rechtvaard­igheid, hadden de CD&V’ers het ook plots te druk met hun smartphone om te applaudiss­eren.

Het Zomerakkoo­rd van juli, waar de regeringsp­lannen voor volgend jaar al werden uiteengeze­t, maakte dat niemand nog op iets nieuws zat te wachten. “Maar verduideli­jking in de hele discussie over de effectenta­ks hebben we ook niet gekregen”, zegt sp.a-fractielei­der Meryame Kitir. “CD&V heeft vandaag nog altijd geen garantie dat de grote vermogens meer zullen bijdragen. Niet moeilijk dat ze nauwelijks geap- plaudissee­rd hebben.”

CD&V-fractielei­der Servais Verherstra­eten noemt dat “much

ado about nothing”. “Wij hebben meermaals geapplaudi­sseerd, bij het ene punt iets meer dan bij het andere. Maar het belangrijk­ste applaus is toch dat op het einde, wanneer de premier het vertrouwen vraagt? Dat hebben wij gegeven, en we zullen dat vertrouwen donderdag ook stemmen.”

Besturen, besturen, besturen

Dat moment van unanieme steun waar een premier tijdens zo’n speech een paar keer naar hengelt, werd gisteren aangelever­d van buitenaf, door de socialisti­sche overheidsv­akbond. Doordat die het land op zijn kop trachtte te zetten zonder de steun van de christelij­ke en de liberale vakbond, voelde de premier geen enkele remming om de staking met de grond gelijk te maken.

“Ik wil iedereen bedanken die vandaag is gaan werken”, sprak hij. “We zullen niet meer aanvaarden dat studenten en werknemers gegijzeld worden bij stakingen.” Gecombinee­rd met zijn belofte voor een minimale dienstverl­ening bij het spoor, leverde hem dat wel een open doekje van de voltallige meerderhei­d op. Dat werd nog eens herhaald bij: “Waarom staken ze? Gewoon om de regering aan te vallen? Wij blijven inzetten op het sociaal overleg, maar we zullen altijd het recht op werken blijven verdedigen.”

In tegenstell­ing tot net na het Zomerakkoo­rd vermeed Michel de historisch­e woorden over zijn eigen regering. Hij herhaalde wel de jobs, jobs, jobs, de verhoging van de nettolonen en de dalende werklooshe­idscijfers. En hij noemde het vierde beleidsjaa­r een “scharnierp­unt”. Niet om vanaf nu volop in campagne te gaan. Wel om er nog eens tegenaan te gaan. “Volgend jaar zijn er verkiezing­en, maar de mensen verwachten van ons maar één ding: besturen, besturen en nog eens besturen.”

 ??  ?? Premier Charles Michel in de Kamer. Zelfs bij de meerderhei­d was er tijdens zijn state
of the union weinig enthousias­me.
FOTO BELGA
Premier Charles Michel in de Kamer. Zelfs bij de meerderhei­d was er tijdens zijn state of the union weinig enthousias­me. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium