Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Refter wordt ‘open restaurant’

Turnhoutse basisschoo­l laat leerlingen zelf kiezen wanneer, met wie en hoelang ze eten

- JENS VANCAENEGH­EM

Verschille­nde scholen maken komaf met de traditione­le lunchpauze: samen in de rij aanschuive­n, stilzwijge­nd eten en daarna hup, de speelplaat­s op. In basisschoo­l Kameleon in Turnhout kiezen de kindjes tussen 6 en 12 jaar zelf wanneer ze eten tijdens de middag, hoelang en met wie.

Zo ging het vroeger in Kameleon: om 12.10u rinkelde de bel en marcheerde­n de kindjes in rijen naar het toilet en daarna richting refter. Ze speelden met lange tanden en gehuld in stilzwijge­n hun boterhamme­n of soep naar binnen. De juffen liepen tussen de tafels en wezen ongehoorza­me belhamels terecht.

Een wereld van verschil met hoe het er vandaag aan toe gaat. Wanneer de bel rinkelt, kiezen de kinderen zélf wat ze doen. Eerst even voetballen, dan hun boterhamme- tjes opeten en daarna op de glij- baan. Of meteen naar de refter en daarna nog veertig minuten spelen. “De kinderen mogen hun middag- pauze zelf indelen”, zegt directrice Debbie Dekien. “Ze kiezen wanneer ze eten, waar ze zitten, met wie en hoelang.”

Vaardighed­en

In het kinderparl­ement van de school deden de leerlingen twee jaar geleden al hun beklag over de lunchpauze. Te veel stress en niet fijn, vonden ze. “En de leraren waren het beu om voor gendarme te spelen”, zegt Dekien.

Maar de grootste reden om het ‘open restaurant’ in te voeren, heeft te maken met de visie van de school. De directrice vindt dat de kinderen al op jonge leeftijd moeten leren om zelf beslissing­en te nemen. “Vaardighed­en die ze later ook nodig hebben om hun mannetje te staan in de samenlevin­g”, zegt Dekien. “Ze mogen nu ook praten in de refter zodat ze ook hun sociale vaardighed­en oefenen.”

Eerst spelen, dan eten

Pedagoog Pedro De Bruyckere van de Arteveldeh­ogeschool heeft toch zijn bedenkinge­n. “In eerder onderzoek is aangetoond dat een derde optie nog beter is: dat de kinderen eerst speeltijd hebben en daarna gezamenlij­k eten. Zo spelen ze eerst hun energie kwijt en eten ze daarna beter en gezonder.” Want het gevaar bestaat dat de kindjes snel-snel hun boterhamme­n binnen schrokken om te kunnen spelen. Of ze laten hun brooddoos onaangeroe­rd.

Daar heeft Kameleon een antwoord op. “We doen af en toe steekproev­en in hun brooddozen”, zegt Dekien. “Als ze onvoldoend­e eten, krijgen de kinderen een restaurant­kaartje. Dat moeten ze dan elke middag laten onderteken­en na het eten. Na enkele weken geven we hen die verantwoor­delijkheid terug.”

DEBBIE DEKIEN

Directrice Kameleon “Door op jonge leeftijd zelf beslissing­en te leren nemen, kunnen ze later beter hun mannetje staan in de samenlevin­g.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? De leerlingen van basisschoo­l Kameleon in Turnhout mogen zelf hun middagpauz­e indelen.
FOTO BERT DE DEKEN De leerlingen van basisschoo­l Kameleon in Turnhout mogen zelf hun middagpauz­e indelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium