Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Cortisone? Hoe dichter bij de koers, hoe beter”

-

Is “ozondokter” Chris M. een begeleider die de prestaties van topsporter­s met discutabel­e praktijken en verboden producten bevorderde? Of is hij een huisarts die zieke patiënten, onder wie veel topsporter­s, wou helpen genezen? Het gerecht meent het eerste, zelf zweert hij bij het tweede. Gisteren kreeg de dokter uit Rotselaar te horen dat hij achttien maanden celstraf riskeert.

b “Wat denk je Chris? Wanneer neem ik best cortisone: dinsdag of donderdag?” Afzender: Greg Van Avermaet. Antwoord dokter M.: “Hoe dichter bij de koers zondag, Greg, hoe beter. Groeten.” Of een mailtje van veldrijder Mike Thielemans: “Wanneer kan ik langskomen voor een goede grote baxter, dokter?”

Leuvens procureur Evi Franco citeerde gretig uit de honderden mails die dokter Chris M. uit Rotselaar tussen 7 januari 2009 en 2 januari 2013 uitwisseld­e met tal van sporters onder wie Greg Van Avermaet, Bart Wellens, Kevin Hulsmans, Tom Meeusen, triatleet Bert Jammaer, voetballer Karel Geraerts, Allen waren ze op zoek naar het nieuwe wondermidd­el: ozon, ergens in de schemerzon­e tussen strafbaar en niet-strafbaar.

Het procedé is simpel: beetje bloed aftappen, verrijken met ozongas en terug inbrengen. “Maar het is nooit op de strafbare intraveneu­ze manier gebeurd”, duidden advocaten Pascal Nelissen Grade en Toon Muysewinke­l. Het Openbaar Ministerie plaatst alles wél onder de noemer bloeddopin­g. Het verwijt M. de “verboden” ozontherap­ie te hebben toegediend aan minstens dertien sporters. M. gaf alleen toe dat “die mails inderdaad de suggestie wek- ken dat er meer aan de hand was”.

Dat de openbaar aanklager zei dat de ozondokter “een gevaar voor de jeugd was” en prompt achttien maanden cel vorderde, deels met uitstel, was meer dan een brug te ver voor de verdedigin­g.

Op 14 november valt het verdict. Eerder al werden tal van geciteerde sporters vrijgespro­ken. De dokter zei na afloop niets, en stoof weg richting patiënten. Deze keer geen sporters, maar bejaarden in het plaatselij­ke rusthuis. (phu)

 ??  ?? “Ozondokter” M.
FOTO ATB
“Ozondokter” M. FOTO ATB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium