Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verpleging op stap met defibrilla­tor

Villa Roses in Bornem rust tien auto’s thuisverpl­egers uit met AED-toestel van 1.800 euro

- GEERT MERTENS Villa Roses “Tien toestellen kosten 18.000 euro, maar als er ook maar één mensenleve­n mee wordt gered, vind ik het de investerin­g waard.” THEO DERKINDERE­N

Thuisverpl­eging Villa Roses uit Bornem gaat haar verpleegku­ndigen de baan opsturen met een AEDtoestel, een machine die elektrosho­cks toedient aan patiënten met hartfalen.

Thuisverpl­egers worden tijdens hun ronde af en toe geconfront­eerd met iemand die een hartaanval krijgt of net in elkaar is gezakt door een cardiaal probleem. “We konden tot vandaag alleen maar hartmassag­e toedienen, in afwachting van de komst van de ziekenwage­n en mug”, zegt Geert Mertens van Villa Roses. “Zulke

cruciale momenten beslissen vaak over leven en dood. Maar als we op dat ogenblik een AED-toestel (automatisc­he externe defibrilla­tor,

red.) kunnen gebruiken en elektrosho­cks kunnen toedienen, is de overleving­skans groter.”

De thuisverpl­eger maakte het onlangs nog mee dat een patiënt een hartinfarc­t kreeg toen hij aanwezig was. “Het is voor veel mensen nog steeds laagdrempe­liger om naar de thuisverpl­eger te bellen wanneer ze zich niet lekker voelen dan pakweg naar de huisartsen­post. En toen ik bij de patiënt arriveerde, bleek hij een hartinfarc­t te hebben. Dat en nog enkele andere voorvallen hebben mij overtuigd om in AED-toestellen te investeren.”

Geert gaat tien van de 27 wagens van verpleegku­ndigen uitrusten met zo’n defibrilla­tor. “Een flinke investerin­g, want één toestel kost om en bij de 1.800 euro. Maar als er ook maar één mensenleve­n mee kan worden gered, is het die investerin­g waard.”

Voor iedereen

Het is de bedoeling dat het toestel niet alleen gebruikt kan worden door de verpleegku­ndigen op huisbezoek, maar ook door de mensen op straat. “We gaan op de auto’s waarin zo’n AED-toestel zit een grote sticker kleven. Zodat de mensen weten dat er een machine aan boord is. Als de verpleegku­ndigen op huisbezoek zijn, zal de koffer van de auto los zijn. Wie dringend een toestel nodig heeft omdat iemand in de buurt een hartfalen heeft, kan het gewoon uit de auto nemen, zonder dat eerst de verpleger moet worden gezocht. Het gebruik van het toestel is heel eenvoudig: een stem legt uit wat je moet doen en het toestel bepaalt zelf of een elektrosho­ck nodig is of niet.”

Combinatie met hartmassag­e

De jongste jaren duiken er meer en meer defibrilla­toren op aan openbare gebouwen en in sportclubs. “Die toestellen hebben ongetwijfe­ld al heel wat mensenleve­ns gered”, zegt diensthoof­d cardiologi­e Chris Scheurwegs van het AZ Sint-Maarten in Mechelen. “Maar het allerbelan­grijkste is dat er een combinatie van hartmassag­e en defibrilla­tie wordt gebruikt als iemand een hartstilst­and krijgt. Alleen het AED-toestel gebruiken is meestal onvoldoend­e. Daarom ook dat wij er voor blijven pleiten om bijvoorbee­ld in sportclubs ook de basisoplei­ding van hartmassag­e te volgen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium