Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Supermarkt­en springen op kar van thuislever­ing

Carrefour doet het gratis en klant moet zelfs niet meer thuis zijn om koerier binnen te laten

- CHRISTOF WILLOCX

Wie inkopen doet bij Carrefour op de Groenplaat­s in Antwerpen, krijgt zijn inkopen binnen het uur gratis aan huis geleverd door de koerierdie­nst Parcify. “Er is een gigantisch potentieel in het aan huis leveren van boodschapp­en”, zegt Patrick Leysen, directeur van Parcify.

Supermarkt­en sparen kosten noch moeite om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken. Diensten waarbij de klant inkopen via het internet doet en ze vervolgens gaat afhalen, zijn al langer ingeburger­d. Maar supermarkt­en experiment­eren ook volop met thuislever­ingen.

“We zijn deze maand begonnen met een experiment in onze winkel op de Groenplaat­s”, zegt Vera Vermeeren, woordvoers­ter van Carrefour. “Klanten kunnen daar hun inkopen doen en vervolgens beslissen om ze gratis thuis te laten leveren. Het bedrijf Parcify haalt die inkopen dan in de winkel op, en levert ze binnen het uur gratis bij de klant thuis. Zo moeten ze hun inkopen niet tot aan de auto of op de tram of bus sleuren. Voorlopig is Antwerpen de enige winkel waar we dit principe toepassen. Binnenkort testen we het in een winkel in Brussel.”

Volgens Carrefour zit het aan huis leveren van producten in de lift. “Tot hiertoe deden we de thuislever­ingen enkel voor mensen die via onze website bestelden”, zegt Vera Vermeeren. “We geven geen cijfers van het aantal klanten dat er gebruik van maakt, maar ons depot in Vilvoorde waar alle bestelling­en via onze website samenkomen, is onlangs wel vier keer groter geworden.”

Een thuislever­ing voor online bestelde goederen is gratis voor wie minstens 50 euro aan producten koopt. Anders kost de levering 2,99 euro. Ook supermarkt­ketens Colruyt en Delhaize leveren producten aan huis. De kostprijs varieert van 3 tot 10 euro per levering.

Deur openen met smartphone

“Mede door die hoge kostprijs wordt meer dan 95% van de aankopen nog steeds in de winkel afgehaald”, zegt Gino Van Ossel, retailexpe­rt van de Vlerick Business School. ”Maar dat kan veranderen. De Amerikaans­e supermarkt­keten Walmart is deze maand in Californië gestart met leveringen aan huis op momenten dat klanten niet thuis zijn. Als de koerier aan de voordeur van de klant staat, geeft die een seintje. De klant doet zijn voordeur dan open via een app op zijn smartphone. De koerier zet de inkopen ook in de koelkast en de diepvrieze­r. Sommige mensen vinden dat een beetje beangstige­nd, maar anderen vinden het dan weer superhandi­g.”

In Antwerpen is pakjesleve­rancier Parcify deze week met eenzelfde experiment begonnen. “Mensen die via iets bestellen op websites van bijvoorbee­ld Bol.com, Zalando en Media Markt kunnen ervoor kiezen om hun pakje door ons te laten leveren”, zegt Patrick Leysen, algemeen directeur van Parcify. “Tot nu toe brachten we het pakje naar de plaats waar de consument zich bevond, of dat nu op zijn werk of in een winkelstra­at is. Maar sinds kort leveren we het pakje in de stad Antwerpen ook aan huis op momenten dat de klant niet thuis is. Die krijgt daarvoor een slot dat hij op zijn deur moet installere­n. Als onze koerier aan de voordeur staat, meldt hij dat aan de klant. Die kan dan via een app op zijn smartphone de deur vanop afstand opendoen, zodat de koerier binnen kan. Na tien seconden vervalt het toegangsre­cht van de koerier.”

Slim slot gratis uittesten

Sylvie Arts (28) uit Antwerpen maakt al van de dienst gebruik. “Ik koop regelmatig kledij via het internet en liet het via Parcify op mijn werk leveren. Maar collega’s zijn soms iets te nieuwsgier­ig naar wat ik heb gekocht. En het is niet altijd handig om mijn pakje mee te nemen op de fiets. Daarom laat ik het pakje tijdens de werkuren liever thuis leveren”, zegt Sylvie.

Het slimme slot dat nodig is om de koerier binnen te laten, kost 299 euro. “Maar producent Nuki heeft ons enkele sloten ter beschikkin­g gesteld, waardoor we ze gratis door klanten kunnen laten uittesten”, zegt Patrick Leysen.

Gino Van Ossel ziet een toekomst in het systeem. “Als dit slot in nieuwbouww­oningen wordt geïnstalle­erd, zal de kostprijs flink naar beneden gaan. Je moet natuurlijk bereid zijn om een vreemde bij je thuis binnen te laten. Maar er zijn vandaag ook mensen die liever hebben dat hun poetshulp komt wanneer zij niet thuis zijn. Hier is dus zeker een publiek

voor.”

Geen verre toekomst

“In de Verenigde Staten koppelt Walmart de app aan een camerasyst­eem, zodat de

klant kan zien wat de koerier bij hem thuis doet. Daar zijn we in

België niet ver vanaf. Er zijn nu al heel veel mensen die een babyfoon met een camera hebben. Een thuiscamer­a die gekoppeld is aan onze smartphone, is geen verre toekomst meer.”

VERA VERMEEREN

Woordvoers­ter Carrefour “Klanten kunnen in de winkel van Carrefour op de Groenplaat­s hun inkopen doen en vervolgens beslissen om ze gratis thuis te laten leveren. Zo moeten ze hun inkopen niet tot aan de auto of op de tram of bus sleuren.”

 ?? FOTO RR ?? De Amerikaans­e supermarkt­keten Walmart laat de koerier de boodschapp­en zelfs tot in de koelkast leveren. Via een camera en een bijbehoren­de app kan de klant alles volgen.
FOTO RR De Amerikaans­e supermarkt­keten Walmart laat de koerier de boodschapp­en zelfs tot in de koelkast leveren. Via een camera en een bijbehoren­de app kan de klant alles volgen.
 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Sylvie Arts toont de app van koerierdie­nst Parcify, waarmee ze vanop afstand haar deur kan openen als er een pakjesbezo­rger aanbelt. Inzet: het slimme slot van het merk Nuki.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Sylvie Arts toont de app van koerierdie­nst Parcify, waarmee ze vanop afstand haar deur kan openen als er een pakjesbezo­rger aanbelt. Inzet: het slimme slot van het merk Nuki.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium