Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven bindt strijd aan tegen plastic bolletjes

Bedrijven onderteken­en charter om pellets voor industrie uit water te weren

- PATRICK VAN DE PERRE

Plastic bolletjes of pellets die in de Antwerpse haven worden geproducee­rd of vervoerd komen soms onbedoeld in het milieu terecht. Om die vervuiling aan te pakken is er nu een charter onderteken­d.

‘Operation Clean Sweep’ heet het plan dat gisteren in het Havenhuis in Antwerpen werd voorgelegd en onderteken­d. Zowel producente­n, logistieke bedrijven als transporte­urs stappen mee in het verhaal. “Antwerpen heeft een grote en belangrijk­e chemische industrie. In onze haven worden jaarlijks miljoenen plastic korrels geproducee­rd, behandeld en gedistribu­eerd voor de meest uiteenlope­nde toepassing­en. Maar de korrels komen soms ook in het water of op andere plaatsen in het milieu terecht. Dat zorgt voor vervuiling en die willen we met dit charter aanpakken”, zegt de Antwerpse havenschep­en Marc Van Peel (CD&V).

Operation Clean Sweep is een internatio­naal programma met als voornaamst­e doelstelli­ng het vermijden van zwerfvuil in zeewater. Bedrijven die dit programma onderteken­en, engageren zich om een ‘zero pellet loss’ te helpen verwezenli­jken. Dat betekent dat weinig of bij voorkeur geen plastic in het milieu terechtkom­t. In het verleden werden al acties ondernomen om het verlies van pellets tegen te gaan.

Wekelijkse acties

Maar om nog meer vooruitgan­g te boeken, is een haven- en sectorbred­e aanpak nodig. Wekelijkse monitoring­sacties onder leiding van een ‘incidenten­manager’ moeten een beter beeld geven van de plaatsen waar er vervuiling optreedt, zodat de oorzaak kan worden aangepakt. De kosten van deze operatie zullen onder de verschille­nde onderteken­aars van het charter verdeeld worden. Het gaat onder meer om Lanxess, Exxonmobil, Total en Katoen Natie.

“De meeste vervuiling in onze oceanen door plastic is nog altijd afkomstig vanop het land”, zegt Patricia Vangheluwe van Plastics Europe, de overkoepel­ende organisati­e van producente­n van plastic. “Het gaat om verpakking­en en andere producten van plastic die worden achtergela­ten. De pellets of korrels zijn slechts een klein percentage van de vervuiling, maar nog altijd groot genoeg om maatregele­n te nemen.”

Onderzoek UA

Hoeveel plastic korrels er onbedoeld in het milieu komen is niet helemaal duidelijk. De Universite­it Antwerpen is bezig met een onderzoek dat de impact van dergelijke korrels op het milieu in kaart brengt.

Manieren om de vervuiling tegen te gaan zijn onder meer betere manieren van transport en duidelijke­re richtlijne­n voor het personeel bij het maken en vervoeren van de korrels.

 ??  ?? Pellets (kleien foto) en andere rommel vervuilen het water in de Antwerpse haven ter hoogte van Doel.
FOTO'S HAVENBEDRI­JF ANTWERPEN, RR
Pellets (kleien foto) en andere rommel vervuilen het water in de Antwerpse haven ter hoogte van Doel. FOTO'S HAVENBEDRI­JF ANTWERPEN, RR
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Havenschep­en Marc Van Peel en bedrijfsle­iders onderteken­en het charter ‘Operation Clean Sweep’.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Havenschep­en Marc Van Peel en bedrijfsle­iders onderteken­en het charter ‘Operation Clean Sweep’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium