Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proefperso­nen zijn buiten, koningin mag binnen

Mathilde krijgt rondleidin­g in containerd­orp van Universite­it Antwerpen in Edegem

- MAAIKE FLOOR

Niet voor een quarantain­e van 28 dagen, maar wel voor een bezoek van anderhalf uur ging koningin Mathilde dinsdag binnen in Poliopolis. “Hier is prachtig werk geleverd.”

Het hele team van Poliopolis stond klaar om koningin Mathilde te verwelkome­n. In hun gewone outfit en met wat te drinken op tafel. Afgelopen zomer ging het er hier heel anders aan toe. Toen mocht de ploeg alleen in een steriel wit pak naar binnen en mochten ze niets eten of drinken, om te voorkomen dat de kans zou bestaan dat het poliovirus via hen een weg naar buiten zou vinden.

“We hebben hier twee groepen van vijftien personen te logeren gehad om twee nieuwe orale poliovacci­ns uit te testen”, vertelt professor Pierre Van Damme, hoofd van het Centrum voor Evaluatie van Vaccinatie­s van Universite­it Antwerpen. “Dit was de eerste keer wereldwijd dat er zo’n grote quarantain­e-studie is gedaan.”

Om die reden was het echt pionierswe­rk voor het team van UAntwerpen. “Over elk detail was nagedacht en toch kwamen we nog voor onverwacht­e situaties te staan. Zo was er een sportleraa­r die lessen kwam geven om verveling tegen te gaan. Maar tijdens een van de lessen scheurde zijn pak. Toen moesten we hem met reservekle­ren naar huis sturen.”

Eén deelneemst­er viel uit de hangmat, zonder ernstige verwonding­en gelukkig. Voor iemand die heel slecht sliep werden er lichte slaappille­n gehaald. Een toilet raakte verstopt, wat nogal vervelend is bij een onderzoek naar polio dat vooral om stoelgang draait. “We hebben toen zelf voor loodgieter gespeeld. Handschoen­en aan en het probleem oplossen. Iedereen die hier van buiten naar binnen kwam, moest namelijk extra ingeënt zijn, dus een loodgieter bellen kon niet.”

Pokeravond en mystery guest

Een andere keer moesten de teamleden zelf naar de super- markt omdat de Nederlands­e deelnemers geen rekening had- den gehouden met de Belgische nationale feestdag op 21 juli en dus plots zonder boodschapp­en zaten. Pierre Van Damme: “Het was voor ons een intensieve peri- ode, maar het is allemaal wel goed verlopen. We hebben er veel uit geleerd voor een volgende keer.”

De grootste vijand van de deel- nemers was verveling. “We wil- den voorkomen dat de deelnemers daardoor eerder zouden vertrekken. Dagelijks was er een uur fitness, op vraag van de tweede groep is er een pingpongta­fel gekomen, we hebben een barbecue-initiatie georganise­erd, een pokeravond en een bierproefa­vond met kleine hoeveelhed­en. Daar keken ze twee dagen van tevoren al naar uit”, vertelt Pierre Van Damme.” De vrijwillig­ers kregen ook wekelijks telefoon van een mystery guest, zoals Marcel Vanthilt of Rick de Leeuw. Twee psychologe­n begeleidde­n de deelnemers en er kon rustig worden geskypet met het thuisfront. De groepen hebben overigens allebei een WhatsAppgr­oep opgericht om contact te houden.

Afhaker

Koninging Mathilde, die zich al langer inzet voor vaccinatie-studies en -campagnes, was erg geïnteress­eerd en nam de tijd om met heel wat medewerker­s te praten. “Het viel me op dat ze bijzonder goed op de hoogte was”, zegt Ralf Clemens van de Bill & Melinda Gates Foundation, die het project financieel ondersteun­t. “Het is ook erg indrukwekk­end hoe de studie hier is aangepakt.”

Eén deelnemer haakte een dag voor het einde onverwacht af. “Elke vrijwillig­er heeft het recht om de studie te verlaten”, zegt Pierre Van Damme. “Het was moeilijk te vatten, maar hij hield het niet vol. We hebben dan gezorgd dat hij de laatste nacht op hotel ging met een chemisch toilet voor zijn stoelgang. De volgende dag is hij teruggekom­en voor de laatste medische metingen.”

De resultaten van de studie zijn nog niet allemaal binnen, maar de eerste resultaten zijn alvast hoopgevend. Poliopolis mag twee jaar blijven staan. De bedoeling is dat er ook nog andere studies zullen plaatsvind­en.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Professor Pierre Van Damme geeft toelichtin­g over de studie aan koningin Mathilde.
FOTO'S JORIS HERREGODS Professor Pierre Van Damme geeft toelichtin­g over de studie aan koningin Mathilde.
 ??  ?? Deelnemer Caro Bouten deelt haar ervaringen met de koningin.
Deelnemer Caro Bouten deelt haar ervaringen met de koningin.
 ??  ?? Een pingpongta­fel om te ontspannen.
Een pingpongta­fel om te ontspannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium