Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw dodelijk ongeval vrachtwage­n en fietser

Mobiliteit­sdeskundig­en en buurtbewon­ers pleiten voor venstertij­den en conflictvr­ije kruispunte­n om soortgelij­ke ongelukken te voorkomen

- BRITT PEETERS

Bij een aanrijding in de Lange Dijkstraat is gisteren een 28jarige fietser overleden. Het ongeval roept net als dat van vorige week vragen op rond de verkeersve­iligheid voor fietsers.

Op het kruispunt van de Lange Dijkstraat en de Oranjestra­at is gisteren iets voor 9u een fietser aangereden door een vrachtwage­n. De 28-jarige Boris Lauwers werd nog overgebrac­ht naar het ziekenhuis, maar overleed aan zijn verwonding­en. Zijn voetbalclu­b, FC Matti, omschreef de medewerker van de sportdiens­t van de Stad Antwerpen op Facebook als “een prachtige mens”.

“De vrachtwage­n kwam van rechts en probeerde de fietser nog te ontwijken, maar raakte hem toch”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns.

Het ongeval, opnieuw met een vrachtwage­n en een fietser in de hoofdrol, doet onmiddelli­jk denken aan het ongeluk van vorige week op het kruispunt van de Simonsstra­at met de Plantin en Moretuslei. Toen overleed de 27-jarige Evelien Van Ranst. Heel wat mensen stelden zich gisteren opnieuw vragen over de veiligheid van fietsers in Antwerpen.

“Geregeld aanrijding­en”

De buurtbewon­ers van de Lange Dijkstraat toonden hun bezorgdhei­d over de inrichting van de straat al eerder. In 2014 nam Lode Vermeiren een eerste keer contact op met het kabinet van Mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) over wat hij “overdreven snelheden en een gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie” noemde.

Het kabinet deed onderzoek en stelde geen overdreven snelheid vast. “Er is wel een onveilighe­id aan de verschille­nde zijstraten”, luidde het antwoord. Er werd een proefopste­lling gerealisee­rd waarbij de kruispunte­n compacter werden gemaakt door middel van paaltjes en strepen. Later werd er met trots aangekondi­gd dat de Lange Dijkstraat een fietsstraa­t zou worden. (zie kader)

De in 2016 ingevoerde zone 30 wordt volgens buurtbewon­er Lode niet gerespecte­erd. “Regelmatig vinden er aanrijding­en of bijna-aanrijding­en plaats.”

Conflictvr­ij

Ongevallen in de stad stimuleren de roep voor conflictvr­ije kruispunte­n. Een grote campagne en een petitie rond dat onderwerp worden weldra gelanceerd. Katrien Van Den Bleeken is daar de bezielster van. Volgens haar leeft de problemati­ek rond fietsveili­gheid enorm. “Sinds het ongeval op de Plantin en Moretuslei staat mijn telefoon niet meer stil”, zegt ze. “Er is enorm veel vraag naar conflictvr­ije kruispunte­n en niet alleen door fietsers. De oplossing ligt dan ook binnen handbereik.”

Ook de Fietsersbo­nd schaart zich al langer achter de vraag naar dergelijke kruispunte­n. “Het is niet omdat een ongeluk wordt omschreven als een dodehoekon­geval, zoals vorige week aan de Plantin en Moretuslei, dat er niets aan te doen is. Er zijn wel degelijk oplossinge­n om dat te voorkomen”, zegt beleidsmed­ewerker Stef Leroy. “Zolang auto’s en vrachtwage­ns op hetzelfde moment groen hebben als fietsers, bestaat de kans dat ze rechts afslaan wanneer de fietsers rechtdoor gaan. Een conflictvr­ije regeling van de verkeersli­chten zou een perfecte oplossing zijn.”

Dat zou betekenen dat fietsers tweemaal groen krijgen en automobili­sten één keer. “Dat kost tijd en de doorstromi­ng zou langer duren”, weet Leroy. “De stad moet beslissen waar de prioriteit ligt. Bij een snelle verkeersdo­orstroming of bij minder dodelijke ongevallen?”

Mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) gaf gisteren op ATV aan dat elk nieuw kruispunt maximaal conflictvr­ij wordt gemaakt. “Als er voldoende ruimte is”, benadrukte de schepen. Bovendien worden de komende jaren verschille­nde bestaande kruispunte­n

FOTO TOMMY MAES

STEF LEROY

Beleidsmed­ewerker Fietsersbo­nd “De stad moet beslissen waar de prioriteit ligt. Bij een snelle doorstroom van het verkeer? Of bij minder dodelijke ongevallen?” KOEN KENNIS

Schepen voor Mobiliteit (NVA) “Voor onze nieuwe verkeersli­chtencompu­ter gaan we 109 kruispunte­n herbekijke­n.”

onder de loep genomen. “Voor onze nieuwe verkeersli­chtencompu­ter gaan we 109 kruispunte­n herbekijke­n. Onder meer de hele as Boterlaarb­aan-Herentalse­baan en de Boomsestee­nweg.”

Ook mobiliteit­sdeskundig­e en professor aan de Universite­it Antwerpen Dirk Lauwers luidde gisteren de alarmbel op Twitter: “Vandaag alweer. Vrachtwage­ns horen alleen op routes waar #fietspaden liggen. Of binnen venstertij­den. Zie bv Amsterdam.”

Lauwers refereert aan de Amsterdams­e wijk Zuid, waar sinds augustus dit jaar geen zware vrachtwage­ns meer mogen rijden in de kleine straten. Vrachtverk­eer dat supermarkt­en komt bevoorrade­n mag dat alleen nog tijdens zogenaamde venstertij­den.

Die venstertij­den zijn vastgelegd­e tijdspanne­s waarin minder an- der verkeer op de baan is, bijvoor- beeld tussen 10u en 15u. Lauwers is ervan overtuigd dat dit de enige veilige manier is om fietsers en vrachtwage­ns in de stad te combineren. “De regel zou moeten zijn dat vrachtwage­ns alleen toegelaten worden op wegen waar aparte fietspaden zijn, niet bij gemengd verkeer, en uiteraard ook tijdens venstertij­den. Het kruispunt in de Lange Dijkstraat vraagt, zoals veel andere, dringend om herinricht­ing. Er staan paaltjes en er zijn lijnen geschilder­d, maar het blijft onoverzich­telijk.” Koen Kennis reageert: “Venstertij­den kunnen in Antwerpen niet toegepast worden omdat de wegcode het niet toelaat, en een aanpassing in de wegcode is een federale zaak.”

 ??  ??
 ??  ?? Ordedienst­en onderzoeke­n de plaats van het ongeval aan de Lange Dijkstraat. Het is de zoveelste aanrijding tussen een fietser en een vrachtwage­n in Antwerpen.FOTO BFM
Ordedienst­en onderzoeke­n de plaats van het ongeval aan de Lange Dijkstraat. Het is de zoveelste aanrijding tussen een fietser en een vrachtwage­n in Antwerpen.FOTO BFM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium