Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laten doorstrome­n naar arbeidsmar­kt”

Arbeiders met beperking herstellen fietsen

-

“Wie zeker weet dat hij thuis raakt met de fiets, heeft een reden minder om de auto te nemen.” In gebouw De Meerminne opent een fietsherst­elplaats voor sociale tewerkstel­ling.

Gisteren openden UA-rector Herman Van Goethem en gedeputeer­de voor Welzijn en Gezondheid en Sociale Economie Peter Bellens (CD&V) de fietsherst­elplaats aan de Sint-Jacobstraa­t. Het doel is zo veel mogelijk medewerker­s en studenten van de UA aan te moedigen de fiets te gebruiken. Wie een kleine herstellin­g moet laten uitvoeren, kan elke werkdag terecht bij de herstellin­gsdienst tussen 8 en 16u. Voor wie pas later zijn fiets kan komen halen, is er een slotensyst­eem met code.

Geen winst op het oog

“De herstelpla­ats werkt met de ‘terugthuis­garantie’”, zegt rector Van Goethem. “Wie zeker weet dat een probleem aan de fiets kan opgelost geraken, heeft een reden minder om met de auto naar de campus te komen.” De herstellin­gen gebeuren tegen een lage prijs. De organisati­e heeft geen winst op het oog.

Er huisde eerder al een hersteldie­nst in De Meerminne. Het vorige project startte in 2012, maar de uitvoerend­e vzw kon de taak niet meer vervullen. Met vzw Werkmmaat vond de UA een nieuwe partner. De vzw wil mensen met een beperking inzetten met als doel ze op termijn buiten het project te plaatsen, bij fietsenmak­ers.

Het provincieb­estuur besloot 15.000 euro aan subsidies in het project te investeren. Gedeputeer­de Peter Bellens ziet de waarde. “Wij proberen altijd in te zetten op de fiets, kijk naar de fietsostra­des”, zegt hij. “Dit project is op twee manieren van nut. Zowel voor de fietsgebru­ikers als voor werknemers met een gebrek. Het is belangrijk dat die laatsten doorstrome­n naar de arbeidsmar­kt.”

Vooralsnog kunnen alleen personeel en studenten van de universite­it gebruikmak­en van de service. “Maar het is de bedoeling om die zo snel mogelijk uit te breiden naar secundaire hogeschole­n. We hebben de UA die opdracht gegeven.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Peter Bellens kijkt hoe een fiets hersteld wordt.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Peter Bellens kijkt hoe een fiets hersteld wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium