Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van finale Africa Cup naar… finale van Proximus League?

Kameroense topper Jaques Zoua strijkt neer op het Kiel

- HUGO FRET

Beerschot Wilrijk pakt uit met een spraakmake­nde transfer. De 26jarige Jacques Zoua, de aanvaller uit Kameroen die in februari onder leiding van Hugo Broos met zijn land de Africa Cup won, tekende op het Kiel een contract tot juni 2019. De spits kwam transfervr­ij over van Kaiserslau­tern, waar zijn contract niet werd verlengd.

Gisteren verscheen Zoua voor het eerst op training. Terwijl zijn nieuwe ploegmaats met de bal trainden, mocht de nieuwkomer in zijn eentje een looptraini­ng afwerken in het bosrijke gebied naast de trainingsv­elden van Beerschot Wilrijk. Toen hij na de training in het gezelschap van de Togolees Fessou Placca en de Ivoriaan Abdel Diarra aan het stadion verscheen, zat de sfeer er al goed in. Lachend trokken ze samen richting kleedkamer. Dit leek ons het geschikte moment om even kennis te maken met de nieuwste aanwinst van de Antwerpena­ars.

Vertel eens: hoe komt een speler die de finale van de Africa Cup heeft gewonnen en in de Duitse Bundesliga heeft gespeeld in de Belgische Proximus League terecht?

“Mijn contract bij Kaiserslau­tern (hij speelde eerder ook twee seizoenen bij Hamburg, red.)

werd niet verlengd, zodat ik als vrije speler op zoek kon naar een nieuwe club. Toegegeven, aanvankeli­jk zocht ik naar een ploeg op het hoogste niveau, maar die zoektocht is niet verlopen zoals ik had gehoopt. Uiteindeli­jk kwam ik via mijn manager in contact met Beerschot Wilrijk. Ik werd uitgenodig­d voor een gesprek met de coach en de voorzitter. Inmiddels weet ik al dat de club al een viertal jaar met succes aan een project werkt. Een bijzonder mooi verhaal. Die uitdaging interessee­rde me wel.”

Heb je raad gevraagd aan Hugo Broos, jouw coach bij de nationale ploeg van Kameroen?

“Ja, toch wel. Ook hij zei veel goede dingen over Beerschot Wilrijk. Een interessan­te keuze. De club is erg ambitieus en ik kan mezelf hier in de kijker spelen. Hopelijk spelen we volgend seizoen al in de Belgische hoogste afdeling. Het is dus mijn ambitie om samen met de club te groeien. Die uitdaging wil ik graag aangaan.”

Zag je Beerschot Wilrijk dit seizoen al aan het werk?

“Ja. Ik werd uitgenodig­d om een wedstrijd bij te wonen en toen was ik helemaal overtuigd. Een gezellig stadion, met veel supporters die voor een geweldige ambiance zorgen. Het is voor elke voetballer een plezier om voor zo een club te mogen spelen. Ook het niveau mag best gezien worden. Ik weet zeker dat ik in een kwalitatie­f sterke groep ben terechtgek­omen. Het feit dat die jongens momenteel aan de leiding staan in het klassement, is hiervan het beste bewijs.”

Ben je een diepe spits?

“Ik kan als diepste aanvaller uitgespeel­d worden, maar eigenlijk ben ik een speler die graag veel aan de bal komt, dus mijn voorkeur gaat misschien toch uit naar de positie van hangende spits. Ik zet graag zelf een actie op en regelmatig pik ik ook wel mijn doelpuntje mee. Het is moeilijk om over jezelf te praten, maar ik ben wel technisch onderlegd en heel balvast. Dus vooral als targetspit­s kan ik de ploeg wel iets bijbrengen.”

Je hebt een tijdje gesukkeld met een spierscheu­r. Hoe staat het met jouw conditie?

“Ik voel me in ieder geval fit en ondervind geen hinder meer van die blessure, die me veel te lang naar mijn zin aan de kant heeft gehouden. Tijdens de periode dat ik zonder ploeg zat, liet ik me begeleiden door een persoonlij­ke coach. Conditione­el heb ik dus weinig achterstan­d, maar ik mis uiteraard nog wel matchritme. Ik moet nu elke dag hard blijven werken en vrij van blessures blijven. Het hangt natuurlijk van de coach af, maar ik denk vrij snel inzetbaar te kunnen zijn.”

 ?? FOTO'S AFP, TOM GOYVAERTS ??
FOTO'S AFP, TOM GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium