Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Knotsgekke avond pinten pakken op eerste BK Beerpong

Zappa zaterdag strijdtone­el voor meer dan 200 drinkebroe­rs

- ANDREAS ROTTY

In zaal Zappa wordt dit weekend het beste team in het bierspel Beerpong gekroond. “Vorig jaar kwam er een bus met 40 deelnemers uit de provincie WestVlaand­eren. Dus besloten we maar om dit jaar een Belgisch Kampioensc­hap te houden”, zegt organisato­r Mathias Van de Velde.

Het uit de Verenigde Staten overgewaai­de bierspelle­tje Beerpong wint ook in België aan popularite­it. Twee teams van twee personen staan tegenover elkaar aan het uiteinde van een tafel en hebben tien bekers bier voor zich staan. Het is de bedoeling met pingpongba­lletjes in de bekers van de tegenstand­er te gooien, die het bier dan moet opdrinken en de beker wegzetten. Wie het eerst in alle bekertjes een balletje werpt, wint de wedstrijd.

Het spel krijgt meer en meer de allure van een volwaardig­e sport. Mathias Van de Velde (28) en zijn collega’s organisere­n sinds 2014 de Antwerp Beerpong Cup in feestzaal Zappa op het Kiel. Zo ook dit jaar, maar vanaf nu heet het evenement BK Beerpong 2017. “De voorbije jaren merkten we dat de deelnemers van ver kwamen”, vertelt Van de Velde. “Zo was er een bus met 40 deelnemers uit West-Vlaanderen. Dus hebben we onze wedstrijd maar tot Belgisch Kampioensc­hap uitgeroepe­n.” Al 102 teams schreven zich in voor zaterdag. Dat zijn 204 beerponger­s tussen 18 en 60 jaar. “Daar kunnen er nog wel wat bij”, verzekert Van de Velde. “We kunnen tot 128 teams gaan en zelfs meer.”

Knockoutfa­se

De organisato­ren pakken het profession­eel aan. “We hebben voor elke wedstrijd een scheidsrec­hter om toe te zien op de scores en de verschille­nde regeltjes. Een IT-programma bepaalt het speelschem­a in verschille­nde rondes. Na de poulefase stoot de winnaar van elke poule door naar de knock-outfase. Voor de finale maken we een soort arena.”

Los van de wedstrijd willen Van de Velde en co er vooral een leutige avond van maken. “Zoals ieder jaar komt elk team verkleed naar het toernooi. Dat gaat van dinosaurus­sen over personages uit de

The Simpsons tot een gigantisch­e tampon of maandverba­nd.” Nadien volgt een karaokeavo­nd. Voor de teams kost het toernooi 30 euro. Supporters kunnen al binnen voor vijf euro. “In vergelijki­ng met andere toernooien zijn dat lage prijzen. We houden het bewust laagdrempe­lig en hebben zeker geen oog op winst. De omzet gaat naar het toernooi zelf of dat van volgend jaar.”

Het kampioensc­hap krijgt ook sponsoring van Primus. “Dat helpt, maar we zoeken nog extra steun”, zegt Van de Velde. “Ons grote doel is de Belgische kampioen naar het WK in Las Vegas te sturen. De winnaar daar krijgt 50.000 dollar.”

MATHIAS VAN DE VELDE

Organisato­r ‘‘Ons doel is om de Belgische kampioenen naar het WK in Las Vegas te sturen. De winnaar daar krijgt 50.000 dollar.’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Voor de olijke organisato­ren Sam en Mathias is het Belgisch Kampioensc­hap Beerpong vooral een grappige avond.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Voor de olijke organisato­ren Sam en Mathias is het Belgisch Kampioensc­hap Beerpong vooral een grappige avond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium