Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brave huisvader riskeert drie jaar opsluiting voor verkeersin­breuken

- (vdaa)

Niet alleen zware jongens belanden jarenlang in de gevangenis, ook hardnekkig­e wanbetaler­s van verkeersbo­etes moeten soms lang de cel in. Zo eiste het openbaar ministerie dinsdag een jaar cel tegen Femih M., een medewerker van de Groendiens­t die wordt vervolgd voor het bezit van een vervalst rijbewijs en het autorijden, terwijl het recht tot sturen is vervallen. Femih verscheen aangehoude­n voor de strafrecht­er, tot verbazing van die rechter. Echte correction­ele veroordeli­ngen heeft de man immers nooit opgelopen, maar de man stapelde zoveel veroordeli­ngen op dat hij uiteindeli­jk toch in de gevangenis werd opgesloten. Hij betaalde de boetes nooit, waardoor de vervangend­e gevangenis­straffen werden uitgevoerd. “Mijn cliënt zit ondertusse­n al een jaar in de gevangenis”, zuchtte zijn advocate Els Gauquie. “Hij moet nog minstens een jaar zitten voor hij in aanmerking komt voor een elektronis­che enkelband. Nog een jaar extra zou toch wat veel worden.”

“Waarom hebt u dat toch zover laten komen?”, vroeg de rechter bezorgd. “Uw leven was in orde, u hebt al zeven jaar vast werk.”

“Ik had nooit gedacht dat ze me ook echt zouden opsluiten voor die boetes”, zei de man, die vertelde dat zijn vrouw en zes kinderen nu van een OCMW-uitkering moeten rondkomen. Over twee weken hoort hij hoeveel gevangenis­straf er nog bijkomt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium