Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Skoda is het nieuwe Volkswagen”

- (krs)

Het zit er bovenarms op tussen zustermerk­en Volkswagen en Skoda. Terwijl het Duitse merk nog volop zijn wonden likt na de dieselgate­affaire, verpulvert het Tsjechisch­e merk het ene verkooprec­ord na het andere. “Met onze technologi­e, nota bene!”

De tijd dat meewarig werd gekeken naar een Skoda ligt ver achter ons. Sinds het Tsjechisch­e merk 26 jaar geleden werd ingelijfd door het Duitse autoconcer­n Volkswagen, is Skoda er na een aarzelende start in geslaagd om zich op te werken tot het meest winstgeven­de merk van de groep na Porsche, maar vóór Audi, Seat en VW. Om u een idee te geven: de winstmarge van Skoda bedraagt 8,7 procent, die van VW slechts 1,8 procent. En dat steekt in Wolfsburg.

Niet in het minst bij de machtige Duitse vakbonden. Zij vrezen dat in Duitsland duizenden jobs op de helling staan nu VW – mede als gevolg van dieselgate – zijn verkoop ziet stagneren, terwijl de Tsjechisch­e fabrieken van Skoda overuren draaien omdat ze de vraag amper kunnen bijhouden.

Volgens de bonden heeft Skoda een dubbel concurrent­ievoordeel: enerzijds kan het volop gebruikmak­en van de knowhow en de platformen ontwikkeld door VW-ingenieurs, anderzijds profiteert het volop van de lagere lonen. Terwijl een Tsjechisch­e arbeider gemiddeld 10,10 euro per uur verdient, kost een Duitse arbeider 38,70 euro.

Voor de bonden is het simpel: laat Skoda meer betalen voor de Duitse technologi­e die het gebruikt, haal een deel van de Skoda-productie naar Duitsland en schuif de meerkost door naar de Skodaklant, waardoor het prijsversc­hil tussen beide merken verkleint en VW dus opnieuw aantrekkel­ijker wordt.

Dat zien ze in Tsjechië dan weer niet zitten. De Skoda-baas, zelf een Duitser, heeft al te kennen gegeven dat er geen fundamente­le verschuivi­ng van de productie naar Duitsland komt. Ook een woordvoerd­er van het moederconc­ern in Wolfsburg zegt dat er geen veranderin­gen op til zijn. “Momenteel toch niet”, want op 17 november komt het overkoepel­ende directieco­mité van het VW-concern samen voor de jaarlijkse hoogmis van de investerin­gsbudgette­n. En geen kat die weet wat daar uiteindeli­jk wordt beslist.

Hoe kan groeps-CEO Matthias Müller de rust laten weerkeren? Door de prijzen van Skoda te verhogen? “Dat is één optie”, zegt Tony Verhelle van Autogids. “Een andere is de respectiev­e doelpublie­ken scherper afbakenen. Al kan Müller ook beslissen niets te doen: per slot van rekening houdt een beetje interne concurrent­ie iedereen scherp.” Bij D’Ieteren, de Belgische invoerder van Skoda, verwachten ze in geen grote wijziginge­n. “Skoda produceerd­e zopas zijn 20 miljoenste auto, de verkoop zit overal in de lift, ook bij ons. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de groep geen gekke dingen zal doen.”

 ?? FOTO AP ?? Matthias Mueller, grote baas van het VWconcern.
FOTO AP Matthias Mueller, grote baas van het VWconcern.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium