Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons geheim? We zenden alleen het beste uit”

-

Een man die van een ladder valt, een meisje dat bijna verdrinkt en gered wordt uit zee, een motorongev­al, een kind met epilepsie en een man met tampons in zijn bloedneus: ook vanavond is elk verhaal in Helden van Hier: in de Lucht een schot in de roos. Hoe ze dat doen? Door negentig procent van wat gefilmd wordt, niet uit te zenden.

Alleen maar straffe verhalen, dat is het motto van de makers van Helden van Hier: in de Lucht over het werk van de West-Vlaamse MUG-helikopter en de spoedgeval­lendienst van het AZ Sint-Jan in Brugge. Elke week serveert het VTM-programma vijf tot zeven interventi­es zonder één keer in herhaling te vallen.

Emanuel Vanderjeug­d van het Antwerpse productieh­uis Geronimo verklapt hoe dat komt: “De mug-helikopter doet tussen de drie en de vijf tussenkoms­ten per dag. Als je weet dat wij 200 dagen filmen voor één seizoen, zit je gemakkelij­k aan 500 tot 600 gefilmde interventi­es. Daarvan belandt negentig procent in de vuilnisbak. Vergelijk dat met andere programma’s (onder andere ‘De kust is Veilig’ op Vier, red.) en wij hebben veel meer inhoud om de beste interventi­es uit te selecteren.”

“We smeren onze verhalen ook niet breed uit. Onze strafste interventi­es duren maximaal acht minuten, je kunt daar met gemak het dubbele van maken. Maar we willen de kijker bij de les houden, die is dat ritme gewend van YouTube.”

Er zijn genoeg redenen om een interventi­e niet uit te zenden: “We willen sowieso niet in herhaling vallen, dus moet je variatie hebben. De helikopter rukt quasi elke dag uit voor een epilepsiea­anval, maar dat kun je moeilijk elke week tonen. De ene week hebben we een ongeval met een kind en een interventi­e bij een dame in bad, de andere week een man die tijdens het snoeien van zijn ladder valt en een boer die een trap krijgt van zijn koe.”

“We filmen ook heel veel reanimatie­s die te hard zijn om op televisie te tonen. Er zijn ook mensen die liever niet hebben dat de interventi­e wordt uitgezonde­n, dat respectere­n we.”

22 dagen monteren

Terwijl er ook een nieuwe Helden

van Hier: in het Vuur bij de Gentse brandweer wordt gedraaid, blijven de makers trouw aan hun werkwijze: profession­als op pad sturen met profession­als. “Dit productieh­uis is ontstaan uit cameramann­en. We werken al jaren met een vaste groep cameraploe­gen, dat spaart geld uit. Met de helikopter sturen we maar één man mee, de cameraman. De geluidsman vertrekt vanop een strategisc­he locatie, schat de situatie ter plaatse in, praat met mensen, vraagt contactgeg­evens op, is voor een stuk de regisseur. Een redacteur maakt de cirkel compleet en is het aanspreekp­unt tussen de hulpdienst­en die hun zegen moeten geven.”

“De helden van Helden van Hier zijn niet alleen de ambulancie­rs en piloten, maar ook onze cameraploe­gen. Bovendien besteden we 22 dagen per aflevering aan het monteren, geen enkel ander productieh­uis doet dat. Onze monteurs zijn trouwens verslaafd aan muziek, zij brengen rust en schoonheid in het programma. Je wil niet weten hoeveel mensen ons vragen welke muziek we in

Helden van Hier

gebruiken.”

TOM DE LEUR

Helden van Hier: in de Lucht, om 21.15u op VTM

EMANUEL VANDERJEUG­D Productieh­uis Geronimo ‘‘De helden van dit programma zijn niet alleen de ambulancie­rs en piloten, maar ook onze cameraploe­gen.’’

 ?? FOTO'S VTM ?? Een man die van de ladder is gevallen, een motorongev­al, een man die zijn bloedneus stelpt met tampons en een auto die geplet is geraakt tussen vrachtwage­ns: Hel
den van Hier valt niet in herhaling.
FOTO'S VTM Een man die van de ladder is gevallen, een motorongev­al, een man die zijn bloedneus stelpt met tampons en een auto die geplet is geraakt tussen vrachtwage­ns: Hel den van Hier valt niet in herhaling.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium