Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee truckers krijgen elk 25.000 euro voor gouden tip over gestolen kranen

Baas van kranenbedr­ijf Michielsen­s keert twee truckers elk 25.000 euro uit na gouden tips over gestolen kranen

- DENNIS VAN DAMME

Exact 25.000 euro. Dat bedrag mochten twee truckers gisteren elk in ontvangst nemen van Johan Michielsen­s, baas van het gelijknami­ge kranenbedr­ijf. De ondernemer had een beloning van 50.000 euro uitgeloofd voor wie een waardevoll­e tip kon geven na de diefstal van drie peperdure kraanwagen­s in september. “’t Is veel geld, maar belofte maakt schuld”, zegt Michielsen­s.

In een helikopter werden de truckers Alex Van Velzen (46) uit het Nederlands­e Oss en Danny Bogman (51) uit Melle dinsdag naar de heliport aan de Antwerpse kaaien gevlogen. Daar wachtte hen een receptie én een cheque van 25.000 euro.

Het verhaal waaraan ze dat riante bedrag te danken hebben, begon op een donderdago­chtend midden september op diezelfde helihaven. Het was Johan Michielsen­s, de baas van het gelijknami­ge bedrijf met de herkenbare oranje kranen, die in allerijl een helikopter wilde charteren. Drie van zijn kraanwagen­s, een miljoen euro per stuk waard, waren gestolen. “Toen ik dat hoorde, wilde ik meteen in actie schieten”, herinnert Michielsen­s zich. “Ik wist dat ik mijn kranen zo snel mogelijk zelf moest traceren, anders zou ik ze nooit terugzien. Ze waren wel uitgerust met een track & trace-systeem, maar dat hadden de dieven weten te vinden en uitschakel­en. In eerste instantie begon ik rond te bellen voor een vliegtuigj­e. Maar aan de andere kant van de lijn zei men: meneer,

u hebt een helikopter nodig. Amper een uur later steeg ik op in de buurt van een depot in Gent. Een tweede helikopter steeg iets later op.”

Vindersloo­n

De politie werd ingeschake­ld, maar ondertusse­n begon Johans zoektocht ook een eigen leven te leiden op de sociale media. Op de Facebookpa­gina van Kranen Michielsen­s werden alle truckers in de omgeving opgeroepen om uit te kijken naar de gigantisch­e kraanwagen­s én er werd een beloning tegenaan gesmeten: 25.000 euro vindersloo­n voor wie een relevante tip kon geven. Aan het eind van de dag werden de drie kranen dankzij de vele tips teruggevon­den in de buurt van de Franse stad Reims.

“Het was een onbeschrij­flijk gevoel toen ik daar kwam aanvliegen in mijn helikopter en die kranen zag staan”, vertelt Johan Michielsen­s. “Voor mij was dat echt een signaal naar de dieven toe: kom het niet nog eens proberen.”

Maar belofte maakt schuld, en dus telde Johan Michielsen­s de beloofde 50.000 euro neer. Zowel Alex Van Velzen, een trucker in loondienst, als Danny Bogman, die als zelfstandi­g vrachtwage­nchauffeur werkt, had tijdens de zoektocht naar Michielsen­s gebeld nadat ze een van de vrachtwage­ns hadden gesignalee­rd. “Ik vroeg of Michielsen­s ergens in de buurt aan het werken was, en dat was niet het geval”, vertelt Alex Van Velzen. “Ik ben bij de kraanwagen gebleven tot ik de helikopter zag aankomen. Op zo’n moment is het maar normaal dat je even iemand in nood helpt. Maar het siert Johan wel dat hij ons effectief het vindersloo­n geeft. Dat zou hij net zo goed niet hebben kunnen doen.”

Deurwaarde­r

“Ach, mensen hebben me dat al vaker gevraagd”, zucht Johan.

“Ga je dat écht betalen? Maar natuurlijk. Een woord is een woord. ’t Is veel geld, maar ik heb het beloofd. En in vergelijki­ng met 3 miljoen euro is het peanuts. Ik heb het wél goed moeten organisere­n. Ik heb er een deurwaarde­r opgezet zodat er achteraf geen discussie kan zijn over wie er nu wel of niet recht had op het vindersloo­n. Ik wilde dat het allemaal zo transparan­t mogelijk verliep. Dat de mensen niet denken dat ik het aan mijn schoonbroe­r en mijn achterneef heb gegeven

(lacht).”

Wat de twee truckers met het bedrag gaan doen? Danny Bogman trekt er mee naar de zon. “Ik neem normaal slechts één keer om de tien jaar vakantie”, zegt hij. “Maar nu ga ik met mijn nieuwe vriendin Kerstmis en Nieuwjaar op het strand of aan het zwembad vieren. En nee, Spanje is niet ver genoeg.”

Alex Van Velzen weet het nog niet. “Een nieuwe auto?”, lacht hij. “Ik ben er nog niet uit. Maak je geen zorgen, het geraakt wel uitgegeven.”

JOHAN MICHIELSEN­S

Eigenaar kranenbedr­ijf “Ik heb er een deurwaarde­r op gezet. Dat men niet denkt dat ik het geld aan mijn achterneef en mijn schoonbroe­r heb gegeven.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT
 ??  ??
 ??  ?? Danny Bogman (links) en Alex Van Velzen ontvangen uit handen van Johan Michielsen­s elk een cheque van 25.000 euro. Zij gaven gouden tips over een van de drie gestolen kranen.
FOTO ROBBIE DEPUYDT
Danny Bogman (links) en Alex Van Velzen ontvangen uit handen van Johan Michielsen­s elk een cheque van 25.000 euro. Zij gaven gouden tips over een van de drie gestolen kranen. FOTO ROBBIE DEPUYDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium