Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verloederd­e zaal De Harmonie wordt nieuw districtsh­uis

Oranjerie wordt lokettenza­al met ruimte voor tentoonste­llingen en kleine evenemente­n

- PATRICK VAN DE PERRE

In de voormalige feestzaal Harmonie, tegenover het Albertpark, wordt volgende maand gestart met de renovatie en restaurati­e. Tegen 2020 moet op deze plek het nieuwe districtsh­uis van Antwerpen komen.

De centrale ruimte van de grote zaal of oranjerie zal gebruikt worden als lokettenza­al waar burgers aanvragen kunnen doen en documenten kunnen ophalen. “In 2020 verhuizen we het districtsh­uis van de Lange Gasthuisst­raat naar deze plek”, zegt schepen voor Decentrali­satie Koen Kennis (N-VA). “Maar in de oranjerie zal ook plaats zijn voor recepties, tentoonste­llingen of lezingen.”

In het aanpalende gebouw, het koetsiersh­uis, krijgen de districtss­chepenen hun kantoor. Op dit moment is in dat gebouw café De Living gevestigd. Dat verdwijnt. Wel wordt gekeken of er elders in het Harmoniepa­rk een locatie is voor horeca.

Pareltje wordt opgeknapt

De Harmonie is 170 jaar oud en beschermd als monument. Het Rotterdams­e architecte­nbureau Atelier Kempe Thill heeft de opdracht gekregen om het gebouw op te knappen en de oude grandeur van de oranjerie zoveel mogelijk terug te brengen.

“De voorbije jaren hebben we hard gewerkt om een aantal Antwerpse parels in volle glorie te restaurere­n”, zegt schepen voor Patrimoniu­m Caroline Bastiaens (CD&V). “De Harmonie maakt deel uit van een rijtje gebouwen die worden opgeknapt, na het stadhuis, Museum Plantin en Moretus, de Handelsbeu­rs en Het Steen.”

Waardige thuis

Deze legislatuu­r is ruim 21 miljoen euro uitgetrokk­en om de historisch­e districtsh­uizen op te knappen. “In de meeste gevallen hebben de districten hun voormalige gemeentehu­is als onderdak voor de districtsw­erking gekozen. In Antwerpen ligt dat anders. Na een verblijf in het stadhuis is er nog een paar keer verhuisd. Als we in 2020 naar de Harmonie verhuizen, zal ook het district Antwerpen een waardige thuis hebben”, zegt de Antwerpse districtsv­oorzitter Paul Cordy (N-VA).

Voor de renovatie en restaurati­e van de Harmonie is ruim 9 miljoen euro uitgetrokk­en. Geld dat afkomstig is van de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid.

Graffiti in huis

De graffitipa­nelen die ervoor moesten zorgen dat de Harmonie geen ongewenste bezoekers kreeg, zullen niet op het stort worden gegooid.

“In 2013 hebben kunstenaar­s Gijs Vanhee en Dzia de houten panelen in de deur- en raamopenin­gen van zaal Harmonie voorzien van graffitiku­nstwerken. Die willen we niet verloren laten gaan. Mensen die dat willen, kunnen een paneel mee naar huis nemen als decoratie”, zegt Caroline Bastiaens.

Vanaf vandaag kunnen geïnteress­eerden zich aanmelden om zo’n paneel in huis te halen.

www.antwerpen.be/graffitiha­rmonie

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Schepen Koen Kennis (midden) en Caroline Bastiaens (rechts) bekijken de zaal.
FOTO'S DIRK KERSTENS Schepen Koen Kennis (midden) en Caroline Bastiaens (rechts) bekijken de zaal.
 ??  ?? Wie wil, kan zich aanmelden voor een graffitipa­neel.
Wie wil, kan zich aanmelden voor een graffitipa­neel.
 ??  ?? De oranjerie en de buitengeve­l.
De oranjerie en de buitengeve­l.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium