Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ultramoder­ne Isvagoven in 2022 nieuw landmark

Nieuwe schoorstee­n is 40 meter hoger dan huidige

-

De nieuwe verbrandin­gsoven Isvag komt in een metalen, geperforee­rde schil. Het gebouw is 200 meter lang en 50 meter breed. Het hoogste punt is 65 meter en de schouw is 100 meter hoog. Het prijskaart­je bedraagt 170 miljoen euro.

Wie eind 2022 over de Boomsestee­nweg in Wilrijk rijdt, zal niet langer de rood-witte blokken en schouw zien van de Isvag-oven. Het Antwerpse ontwerpers­bureau BEL Architecte­n geeft de installati­e een gewaagde vorm. “We zochten naar iets spannender dan een puur industriël­e uitstralin­g van opeengesta­pelde blokken”, zegt Isvagvoorz­itter Philip Heylen.

BEL Architecte­n werd door een jury naar voor geschoven als de beste kandidaat om van Isvag een baken te maken. De nieuwe installati­e wordt gebouwd achter de huidige oven en staat dwars op de baan. Aan de achterzijd­e lossen de vuilniswag­ens hun lading. Het hoogste punt is 65 meter hoog, net zoals het MAS op ’t Eilandje. De 100 me- ter hoge schoorstee­npijp staat aan de Boomsestee­nweg en zal optisch op een naald lijken. Ze is veel smaller dan de huidige schouw.

Minder uitstoot

Isvag spiegelt zich aan gelijkaard­ige verbrandin­gsinstalla­ties in Roskilde, Kopenhagen en Shenzhen. “Onze dromen waren groot, maar het moet natuurlijk betaalbaar en realiseerb­aar blijven”, zegt Heylen. “Hopelijk kan ledverlich­ting ervoor zorgen dat de installati­e ook ’s nachts mooi is. Maar dat moet nog op haalbaarhe­id worden onderzocht.”

Uiteindeli­jk gaat het wel om een verbrandin­gsoven met een capaciteit van 190.000 ton per jaar. De huidige installati­e verwerkt jaarlijks ongeveer 140.000 ton.

“We spelen met de nieuwe installati­e in op de tendensen van de volgende veertig jaar”, zegt Heylen. “Daarbij houden we rekening met een afname van geproducee­rd afval. Daar ligt een belangrijk­e verantwoor­delijkheid bij de steden en gemeenten. Maar ook de bevolkings­groei in de regio speelt mee. We verwerken momenteel het afval van een miljoen inwoners, maar tegen 2040 zullen er 1,3 miljoen mensen in ons gebied wonen.”

Door het inzetten van de best beschikbar­e technologi­e zou de uitstoot lager liggen dan de Vlaamse en Europese norm. Een tekort bij de huidige oven is het omzetten van de verbrandin­g van afval naar stroom. Daar komt met de nieuwe installati­e veranderin­g in.

“Isvag streeft niet alleen naar de laagste emissie, maar ook naar het produceren van elektricit­eit voor 35.000 gezinnen. Of warmte via een warmtenet voor 40.000 gezinnen in de buurt”, zegt Heylen. Daar heeft Antwerps milieusche­pen Nabilla Ait Daoud (N-VA) wel oren naar. Warmtenett­en dragen bij tot de doelstelli­ng van het stadsbestu­ur om van Antwerpen een klimaatneu­trale stad te maken in 2050.

“Een restafvalz­ak is goed voor 36 uur energie voor één gezin”, zegt Ait Daoud. “De eerste fase van dit warmtenet vanuit Isvag kan al eind 2017 worden aangelegd bij de heraanleg van de Terbekehof­dreef. Het warmtenet op Nieuw Zuid, dat nu al draait en wordt uitgebreid, en het toekomstig­e warmtenet op BlueGate vormen de eerste essentiële stappen om een warmtetran­sportleidi­ng vanuit Isvag te rechtvaard­igen.”

Als Isvag de nodige vergunning­en krijgt, kan de bouw van de installati­e in 2019 beginnen. Omdat de nieuwe oven minder oppervlakt­e gebruikt, kan de oude site worden benut voor onder meer recreatie.

SACHA VAN WIELE

Isvag organiseer­t een infomoment voor buren op 14 oktober van 11 tot 13u, Boomsestee­nweg 1000, Wilrijk.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO BEL ARCHITECTE­N ?? De toekomstig­e verbrandin­gsoven. Isvag baseert zich op gelijkaard­ige installati­es in Roskilde, Kopenhagen en Shenzhen.
FOTO BEL ARCHITECTE­N De toekomstig­e verbrandin­gsoven. Isvag baseert zich op gelijkaard­ige installati­es in Roskilde, Kopenhagen en Shenzhen.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Het huidige gebouw in de typische roodwitte kleuren.
FOTO WIM HENDRIX Het huidige gebouw in de typische roodwitte kleuren.
 ?? FOTO BEL ARCHITECTE­N ?? De nieuwe oven moet ook elektricit­eit produceren.
FOTO BEL ARCHITECTE­N De nieuwe oven moet ook elektricit­eit produceren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium