Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa doet groei België verbleken

- Dirk Hendrikx Redacteur

Premier Charles Michel heeft in zijn beleidsver­klaring een grondig en overwegend rooskleuri­g overzicht gegeven van de activiteit­en van de regering. Maar tegelijk zocht de Gentse econoom Gert Peersman voor Knack uit of de politieke goednieuws­show standhoudt in een vergelijki­ng met de rest van Europa. Als de andere landen het systematis­ch beter doen dan wij, zijn we misschien toch niet zo geweldig goed bezig. Helaas, volgens de hoogleraar is precies dat het geval. Eerst een greep uit de vrolijke cijferdans van Michel. De werkgelege­nheidsgraa­d is gestegen van 67,2 naar 67,7% na vijf jaar stagnatie. De groei van de privé-investerin­gen bedroeg 1,2% in 2016 en 4,6% in 2017. Onze loonhandic­ap tegenover de buurlanden is in twee jaar tijd weggewerkt. In drie jaar tijd zijn 130.000 banen gecreëerd. Het Planbureau voorziet 200.000 extra jobs tegen 2020. De fiscale en parafiscal­e druk op arbeid is met 5,9 miljard euro verminderd. Wie 3.400 bruto verdient zal volgens Michel netto 1.902 euro per jaar meer overhouden.

Daartegeno­ver staan de vaststelli­ngen van Gert Peersman. In de groei van de werkgelege­nheidsgraa­d (hoeveel mensen van de actieve bevolking er aan de slag zijn) staan we amper 23ste op 30 Europese landen. In Nederland steeg die in de voorbije drie jaar met 2,2%. Bij ons was dat maar met 0,8%. Het Europees gemiddelde was 2,1%. En we zaten al laag.

Wel goed deden we het in de loonkosten, die bij ons amper stegen dankzij de taxshift. Maar die weegt ook op het budget, waardoor de belastingb­etaler nog stevig moet bijpassen voor elke bijkomende job.

Onze uitvoer doet het goed, maar in totale competitiv­iteit zijn we volgens het World Economic Forum gezakt van de achttiende naar de twintigste plaats, onder meer door onze beroerde mobiliteit. Qua begroting zitten we in de middenmoot en zijn we er niet in geslaagd, zoals Nederland, om het verlies van de crisis goed te maken.

In economisch­e groei ten slotte staan we op een schamele 26ste plaats, met 4% tegenover 5,4% gemiddeld in Europa. Alleen landen als Griekenlan­d, Italië en Frankrijk doen het slechter.

Conclusie: de regering heeft enkele cruciale en – in een land als België zeker niet evidente – stappen gezet, maar het had meer en beter kunnen zijn. Niet gebuisd, maar ook niet direct een onderschei­ding. Nederland toont met zijn sanering, vlaktaks en een veel sneller optrekken van de pensioenle­eftijd dat het een stuk doortasten­der kan.

Premier Michel sprak ook het voornemen uit dat hij met deze regering nog tot de laatste snik wil “besturen, besturen en besturen”. De drievoudig­e herhaling weerspiege­lt waarschijn­lijk vooral zijn onzekerhei­d of dat wel gaat lukken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium