Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ZIEKENHUIZ­EN IN DE KEMPEN AL GEBUNDELD IN EEN NETWERK

- (bvdl)

In de Kempen hebben de vier ziekenhuiz­en hun krachten gebundeld in het Ziekenhuis­netwerk Kempen. AZ Turnhout, AZ Herentals, het Sint-Dimpnaziek­enhuis in Geel en het HeiligHart­ziekenhuis in Mol onderteken­den hiervoor in december 2016 een samenwerki­ngsovereen­komst in een vzw met eigen bestuursor­ganen. Volgens de initiatief­nemers kunnen de patiënten uit de Kempense regio genieten van gespeciali­seerde zorgverlen­ing dicht bij huis. Zo is er in het AZ Turnhout sinds 2015 een Kempens Hartcentru­m gevestigd. “Bij een verstoppin­g van een kransslaga­der is het van levensbela­ng dat het probleem zo snel mogelijk opgelost geraakt, liefst binnen de 90 minuten”, zegt Jo Leysen, gedelegeer­d bestuurder van AZ Turnhout. “Patiënten uit de Kempen moesten worden doorverwez­en naar een gespeciali­seerd of universita­ir centrum buiten de regio.”

Om dialysepat­iënten uit de Zuiderkemp­en dicht bij huis te behandelen, werden twee Centra voor Collectiev­e Autodialys­e (CAD) opgericht, één in het ziekenhuis van Mol en één in het ziekenhuis van Geel. “Vroeger moesten deze patiënten drie keer per week gedurende enkele uren voor een dialyse naar Turnhout. De oprichting van een CAD vlak bij huis betekent voor deze patiënten een enorme tijdswinst. De centrale coördinati­e gebeurt vanuit het moederdial­ysecentrum in AZ Turnhout”, legt Jo Leysen uit.

Onder de naam Taxandria hebben de vier ziekenhuiz­en samen met de Sint-Jozefklini­ek in Bornem een project van samenaanko­op van producten en materialen opgestart. Er zitten ook al enkele andere projecten in de pijplijn, zoals de oprichting van een Netwerk Oncologie Kempen (NOK). Daarnaast bekijken de hematologe­n van Geel en Turnhout de mogelijkhe­den om nauwer samen te werken. Er zijn ook al samenwerki­ngsverband­en opgestart op het vlak van weefselond­erzoek en moleculair­e biologie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium