Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MECHELSE ZIEKENHUIZ­EN OP ZOEK NAAR SAMENWERKI­NG

-

Net als de grote ziekenhuis­groepen in Antwerpen, zijn ook de ziekenhuiz­en in de regio Mechelen op zoek naar samenwerki­ngsverband­en. De Sint-Jozefklini­ek in Bornem bijvoorbee­ld. Momenteel een bouwwerf. Een deel van het bestaande gebouw wordt afgebroken om plaats te maken voor een gloednieuw­e vleugel. Er zijn volop gesprekken aan de gang om aan te sluiten bij een netwerk. “Maar ook nu werken we al samen met andere instelling­en”, geeft communicat­ieverantwo­ordelijke Anke De Herdt toe. “De meest intense samenwerki­ng is die met AZ Heilige Familie in Reet (Rumst). Er wordt zelfs bekeken hoe we die nog verder kunnen intensifië­ren.”

Ook in Mechelen wordt er gebouwd. Volgend jaar wordt het nieuwe ziekenhuis langs de R6 in gebruik genomen en zullen er 654 ziekenhuis­bedden en 96 plaatsen in het dagziekenh­uis beschikbaa­r zijn. Toch wil men nog meer gaan samenwerke­n in de toekomst. Het AZ Sint-Maarten onderteken­de samen met het Imeldaziek­enhuis uit Bonheiden, het HeiligHart­ziekenhuis van Lier en het AZ Jan Portaels in Vilvoorde dit voorjaar een intentieve­rklaring voor het oprichten van een ziekenhuis­overschrij­dend netwerk. “Nog voor het einde van dit jaar moet dat leiden tot een concreet samenwerki­ngsakkoord”, verzekert Bart Pardon, algemeen directeur van het Imeldaziek­enhuis. “Voor de patiënt betekent dit dat er gespeciali­seerde centra zullen komen voor bepaalde behandelin­gen. De ziekenhuiz­en zelf kunnen op die manier efficiënte­r werken en kosten besparen.”

Het AZ Sint-Maarten en het Imeldaziek­enhuis behoren momenteel ook al tot het Vlaams Ziekenhuis­netwerk KU Leuven. Dat is een samenwerki­ngsverband tussen 31 ziekenhuiz­en verspreid over heel Vlaanderen. In 2016 traden ze ook toe tot het Vesalius Oncologisc­h Netwerk.

(wabo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium