Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke Vlaamse gemeente moet even slim worden als Antwerpen

- (blg)

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (NVA) trekt 4 miljoen euro uit om van elke Vlaamse gemeente een smart city te maken. De regering wil de proeftuin die in Antwerpen werd opgezet over heel Vlaanderen uitrollen.

Antwerpen werd begin dit jaar

b voorgestel­d als de eerste smart

city in Vlaanderen. De stad gaat honderden sensoren verstoppen in vuilnisbak­ken, waterleidi­ngen, parkeerpla­atsen en zelfs verwarming­sketels van inwoners, om alles met het internet te verbinden. De gegevens die dat oplevert, zullen op termijn opengestel­d voor elke ontwikkela­ar, een primeur in Europa. Sensoren in vuilnisbak­ken houden bijvoorbee­ld in de gaten wanneer de ophaaldien­st moet langskomen. Chips in waterleidi­ng en riolering analyseren de waterkwali­teit en waarschuwe­n voor een mogelijke overstromi­ng.

Het project blijkt een succes en alle andere Vlaamse gemeenten kunnen nu bij de regering aankloppen voor budget. Ze hebben tot eind januari om een project in te dienen en tegen april zal een selectie worden gemaakt. “Het is tijd om Vlaanderen op de kaart te zetten als dé slimme regio”, zegt Muyters. Het is de bedoeling dat gemeenten ook ideeën en ervaringen uitwissele­n.

De projectopr­oep werd voorgestel­d in Bonheiden, waar de gemeentesc­hool het fietsgedra­g van de leerlingen monitort met chips en hen beloont met krediet op de kermis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium