Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DNA op jas leidt naar veroordeel­de verkrachte­r

Man opgepakt voor verdwijnin­g Anne Faber in Nederland

- (wdb)

Michael P., die is opgepakt in verband met de verdwijnin­g van de Nederlands­e Anne Faber (25), was in 2012 veroordeel­d tot elf jaar cel voor de uiterst gewelddadi­ge verkrachti­ng van twee vrouwen. Zijn DNA werd teruggevon­den op de jas van de vermiste vrouw.

De speurders hielden hem al een tijd in het oog. Op de jas van Anne Faber die eind vorige week in de omgeving van het koninklijk paleis gevonden werd, zat DNA van de seksueel gestoorde man. P. verbleef op dat moment in de psychiatri­sche instelling, waar hij van een vrij regime genoot. Zestien jaar cel had hij eerst gekregen voor twee verkrachti­ngen en gewelddadi­ge berovingen, maar in beroep werd dat teruggebra­cht tot elf jaar. De man uit Zeewolde was nochtans ontmaskerd als een keiharde en koelbloedi­ge verkrachte­r die twee vrouwen misbruikte en ook geweld gebruikte tegen zijn familie.

Zware delinquent­en worden in Nederland vaak maandenlan­g geobservee­rd om uit te maken of ze toerekenin­gsvatbaar zijn. P. weigerde echter dat onderzoek. Toch kwam hij na nog geen zes jaar celstraf stilaan in aanmerking voor vervroegde vrijlating en werd hij overgeplaa­tst naar een psychiatri­sch ziekenhuis.

Dat een veroordeel­de verkrachte­r nu in het vizier komt in verband met de verdwijnin­g van Anne Faber, wordt in Nederland op ongeloof en woede onthaald. De zaak beroert het hele land sinds de verdwijnin­g van de jonge vrouw bekendraak­te door de opvallende selfie in de regen die ze vlak voor haar verdwijnin­g maakte. Honderden vrijwillig­ers meldden zich om de omgeving uit te kammen, maar van de jonge vrouw ontbrak elk spoor. Tot eind vorige week haar jas en fiets werden gevonden.

 ??  ?? Anne Faber.
Anne Faber.
 ?? FOTO'S RR ?? Michael P.
FOTO'S RR Michael P.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium