Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rode Duivels sluiten WKvoorrond­e af met indrukwekk­ende cijfers:

Rode Duivels maken net als Duitsland recordaant­al goals in voorronde

- BART LAGAE

43 goals, 9 overwinnin­gen en 2 dj’s om de kwalificat­ie voor Rusland te vieren. Als waren ze baboesjkap­oppetjes werden drie Belgische goals door Hazard gescoord. Eden, Thorgan en Eden. Van de 40 tegen Cyprus onthouden we vooral een goeie Youri Tielemans en de zestiende seizoensgo­al van de onvermijde­lijke Romelu Lukaku. Jan Vertonghen (97 caps) zag dat het goed was.

Nee, Eden en Thorgan Hazard zorgden niet voor een record door als broederpaa­r te scoren in een wedstrijd van de Rode Duivels. Emile en Mbo Mpenza deden het hen voor op 17 augustus 2005. Maar de broers Hazard zijn wel de eersten die drie goals onder elkaar in een wedstrijd verdeelden. Eden scoorde de eerste, Thorgan de tweede en Eden, vanop de penaltysti­p, de derde.

De onvermijde­lijke Romelu Lukaku meldde zich als party crasher op het doelpunten­feestje van de broers Hazard. De spits van Manchester United scoort tegenwoord­ig in elke match. Het maakt hem niet uit of het als basisspele­r of als invaller is. Gisteren viel het kwaliteits­verschil tussen Michy Batshuayi en manin-vorm Lukaku op. Batshuayi vocht een uur lang met zichzelf en verdediger Giorgos Merkis, Lukaku schudde de Cyprioten als vervelende vliegen van zich af.

Door Lukaku, Dries Mertens en Kevin De Bruyne op de bank te zetten, gaf de bondscoach een duidelijke wenk hoe hij de wedstrijd tegen Cyprus zag. Dit was niet de laatste kwalificat­iewedstrij­d, dit was de eerste oefengalop met oog op het WK dat over precies 243 dagen begint.

Youri Tielemans was goed ingevallen in Bosnië en werd door de bondscoach bedankt met een plaats in de basis. Die keuze is verdedigba­ar, maar opmerkelij­k was dat Kevin De Bruyne naar de bank werd verwezen. De bondscoach verwees naar het zware veld in Sarajevo en zei dat hij spelers niet doodvermoe­id weer bij zijn clubs wilde afleveren. Of KDB daar tevreden mee was, is maar de vraag. De Bruyne zat sinds het WK 2014, en de wedstrijd tegen Zuid-Korea, niet meer op de bank tijdens een wedstrijd met inzet bij de Rode Duivels. Axel Witsel startte en was zo niet voor niets vanuit China naar België gevlogen.

Dat laatste mocht ook over Laurent Ciman gezegd worden. De Henegouwer vloog de voorbije keren vanuit Canada naar België, meestal om op de bank te zitten. Deze keer kreeg hij de voorkeur op Leander Dendoncker, Dedryck Boyata en Christian Kabasele om Thomas Vermaelen te vervangen in de driemansde­fensie. Hij deed dat wel op rechts, Toby Alderweire­ld schoof op naar het centrum.

Niet dat de verdedigin­g, in Bosnië nog goed voor drie tegengoals, op de proef werd gesteld. Cyprus was zonder aanvallend­e intenties naar Brussel gereisd en probeerde vooral geen slecht figuur te slaan. Thibaut Courtois beleefde zowaar een rustigere avond dan tegen Gibraltar.

Martinez had het geluk dat de Duivels vroeg op voorsprong kwamen en er dus wel degelijk geëxperime­nteerd kon worden. Youri Tielemans snoepte Artymatas de bal af en bediende Hazard voor de 1-0. De kapitein zonder armband - die ging naar de jubilaris Jan Vertonghen scoorde met rechts in het hoekje.

Na de goal zakte het tempo en bij gebrek aan andere Belgische kansen gingen enkele fans om Radja Nainggolan roepen. Er werd ook een spandoek ontrold, al was dat moeilijk leesbaar voor bondscoach Roberto Martinez.

Thorgan Hazard, die de voorkeur had gekregen op Dries Mertens, speelde een actieve wedstrijd, geholpen door de slimme pasjes van zijn broer Eden. In de eerste helft botste hij na een doorsteekp­ass nog op doelman Panayi, in de tweede helft was het wel raak. Panayi loste een schot van Batshuayi, Thorgan Hazard was goed gevolgd om de 2-0 te scoren.

De 3-0 was een penaltygoa­l na een handsbal, afgedwonge­n door Nacer Chadli, de vervanger van de geschorste Yannick Carrasco. Eden Hazard zette om.

En toen kwamen Mertens (eerst als spits voor Batshuayi), Lukaku en De Bruyne toch tussen de lijnen. Met een typische Lukakugoal, met kracht en precisie, scoorde de Man U-speler de 4-0 en zijn zestiende van het seizoen - land en club inbegrepen. Met 43 goals in de WKkwalific­atie evenaart België het record van Duitsland. Zo mochten de Duivels met borst vooruit een ereronde maken voor de op een paar duizend na uitverkoch­te Heizel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium