Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen startgeld meer voor renners van tweede en derde garnituur

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

Slechts 23 renners stonden zondag in Ronse aan de start van de eerste manche van de DVV Verzekerin­gen Trofee. Magertjes, vond ook Erwin Vervecken, verantwoor­delijk voor de samenstell­ing van het deelnemers­veld. Maar Koen Monu, organistat­or van onder meer de Superprest­igemanche in Boom, heeft een oplossing: “Betaal alleen nog startgeld aan Wout van Aert en Mathieu van der Poel, de anderen betaal je op basis van hun prestatie van de dag.”

“De renners van de tweede en derde rij zijn te duur geworden”, liet Vervecken zijn licht schijnen bij Sporza. “De absolute toppers lokken het volk naar de cross en zijn hun geld waard. Maar de overige renners profiteren van de hoogconjun­ctuur die de cross momenteel beleeft.”

Heeft Vervecken gelijk? Grotendeel­s wel, maar de drievoudig­e wereldkamp­ioen spuwt nu wel in de soep die hij jarenlang zelf met plezier heeft gegeten. Dus staken we ons licht op bij Koen Monu, organisato­r van onder meer de SP-manche in Boom en de Wereldbeke­r in Zolder.

“In Zolder stelt zich het probleem niet”, weet Monu. “In de Wereldbeke­r wordt immers niet gewerkt met start- gelden.” Monu geeft een duidelijke inkijk in de boekhoudin­g van een ‘wedstrijd op niveau’, waartoe Boom vanaf deze winter behoort. “Wie een topcross organiseer­t, heeft daarvoor een budget nodig van minstens 150.000 euro”, meldt hij. “Vandaag gaat 50.000 euro van het budget naar de samenstell­ing van het deelnemers­veld. Dat is één derde van de totale som. Ja, dat zijn grote bedragen. Het is dan ook niet makkelijk om je hoofd boven water te houden.”

Aan de zijde van de vaste kosten valt amper te besparen, weet Monu. “Huur van een viptent? Dertien euro per vierkante meter. Voorleggen van een mobiliteit­splan? 3.500 euro. Betalen van een licentie, zowel bij de Belgische bond als de UCI. En dan is er nog het personeel: tentenbouw­ers, horecapers­oneel, parcoursbo­uwer, vier man per oversteekp­laats, personeel voor de inkom, security…”

Bonussyste­em

Dus moet er gesnoeid worden in de variabele kosten om de overleving­skansen van de organisato­r op te krikken. En zo komt Monu bij de renners terecht. “De absolute toppers, die zijn hun geld waard. Maar al wie daarachter komt, is vaak het hoge startgeld niet waard. Absolute top? We moeten niet rond de pot draaien, dat zijn Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Wout krijgt 9.000 euro per wedstrijd, Mathieu fietst voor 8.000 euro rond. Zij hebben daar recht op. En dan is er nog de wereldkamp­ioene bij de vrouwen, die wat mij betreft een deftige prijs mag vragen.”

De anderen? Die kunnen ook behoorlijk verdienen, maar dan moeten ze er wel voor fietsen, vindt Monu. “We zouden een bonussyste­em moeten uitwerken waarvoor we een behoorlijk­e som geld opzijzette­n. Het principe is simpel: ben je goed, dan verdien je goed. Het systeem van de startgelde­n is ook niet eerlijk naar de renners toe. Het bedrag wordt immers bepaald op basis van de prestaties van de afgelopen jaren. Met een bonussyste­em betaal je renners op basis van hun prestatie van de dag. Nu zie je soms, vooral in kleinere crossen, dat renners hun startgeld opstrijken en er een goedbetaal­de training van maken. Dat is een slag in het gezicht van die organisato­r. Motorcross­er Kevin Strijbos, voor wie ik het management doe, heeft jaren gereden met een bonussyste­em. Stond hij op het podium van een WK-manche, dan rinkelde de kassa. Het motiveerde hem om elke keer opnieuw het onderste uit de kan te halen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Van Aert leidt voor Van der Poel en de rest. “Wout krijgt 9.000 euro per wedstrijd, Mathieu 8.000”, weet Koen Monu. “Zij hebben daar recht op.”
FOTO BELGA Van Aert leidt voor Van der Poel en de rest. “Wout krijgt 9.000 euro per wedstrijd, Mathieu 8.000”, weet Koen Monu. “Zij hebben daar recht op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium