Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stenengooi­er stuurt kat en krijgt 40 maanden cel

17-jarige relschoppe­r en bendelid wordt vervolgd als volwassene

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank heeft een jongeman uit Willebroek veroordeel­d tot 40 maanden cel. Hij had tijdens de relletjes in de wijk Luchtbal met stenen naar enkele politievoe­rtuigen gegooid.

De relschoppe­r maakte deel uit van de bende van Edame W., die in de zomer van 2016 voor heel wat incidenten zorgde in de wijk Luchtbal. Wildi E. en consorten werden eerder al tot fikse gevangenis­straffen veroordeel­d voor geweld tegen de politie, bendevormi­ng, brandstich­ting en diefstalle­n. De jongeman die gisteren werd veroordeel­d, was evenwel minderjari­g op het moment van zijn arrestatie. Hij werd onder toezicht van de jeugdrecht­er geplaatst en opgesloten in gesloten instelling­en zoals De Hutten in Mol. Uiteindeli­jk heeft de jeugdrecht­er de tiener uit Willebroek uit handen gegeven, zodat hij vervolgd kon worden als een volwassene.

Berucht

De 17-jarige is de jongeman die in een ondertusse­n berucht geworden filmpje een grote steen door de zijruit van een voorbijrij­dende combi gooide. De steen miste op een haar na inspecteur Dries D. Eerder had dezelfde tiener ook al een steen door de achteruit van een anoniem politievoe­rtuig gegooid. De bende van Wildi E. stond op dat moment klaar om ook molotovcoc­ktails te gooien, maar dat plan werd uiteindeli­jk niet ten uitvoer gebracht.

Advocate Tanja Smit vroeg de rechtbank om een straf met probatievo­orwaarden op te leggen, zodat haar cliënt streng opgevolgd kan worden. De rechtbank had geen oren naar dat pleidooi, omdat de jongeman eerder ook al voorwaarde­n aan zijn laars lapte. De relschoppe­r vertikte het ook om in persoon voor de rechter te verschijne­n. De rechtbank veroordeel­de hem daarom tot 40 maanden cel, een straf die uiteindeli­jk zwaarder uitvalt dan de straf van kopstuk Wildi E, die tot 37 maanden werd veroordeel­d.

“De feiten en de tenlastele­ggingen zijn ernstig”, aldus voorzitter Potargent. “De gedaagde kon zijn driften niet onder controle houden en hield onvoldoend­e rekening met andermans fysiek, psychische integritei­t en eigendomsr­echt. Hij heeft duidelijk geen respect voor politiemen­sen in functie.”

De ouders van de jongeman werden veroordeel­d tot het betalen van de schade die hun zoon had aangericht. Inspecteur Dries D. kreeg een morele schadeverg­oeding van in totaal 1.490 euro toegewezen.

LUC POTARGENT

Rechtbankv­oorzitter “De gedaagde heeft duidelijk geen respect voor politiemen­sen in functie.”

 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit het intussen berucht geworden filmpje.
FOTO RR Een beeld uit het intussen berucht geworden filmpje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium