Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het simpele broertje van James Bond

-

American Assassin Van: Michael Cuesta Met: Dylan O’Brien, Michael Keaton, Taylor Kitsch 112 min.

Achttien maanden nadat jihadi’s zijn vriendin voor zijn ogen een kogel door het hoofd hebben gejaagd, is Mitch Rapp (Dylan O’Brien) een bloeddorst­ige, dolle hond. Met een baard zo fors dat de terroriste­n haast argwaan krijgen, vat hij het plan op om hun organisati­e van binnenuit aan te vallen.

James Bond, Jason Bourne, John Wick, Jack Ryan: je zou denken dat een verse actiefranc­hise met ene Mitch als testostero­nbom een frisse wind brengt. Helaas is de held op zijn best het wat simpele, brute broertje van deze jongens. De huidige Bond en Bourne vindt hij vast een stel halfzachte mietjes.

American Assassin is de eerste verfilming uit de thrillerre­eks van de Amerikaans­e bestseller­auteur Vince Flynn. Hij schreef liefst dertien lijvige Mitch Rapp-verhalen, die doordronge­n zijn van een patriottis­me dat aanleunt bij Tom Clancy’s spionageth­rillers rond CIA-analist Jack Ryan.

Dat deze adaptatie geen toonbeeld van nuance is, is slechts één handicap. Regisseur Michael Cuesta vergeet ook dat zowel een actieheld als zijn leermeeste­r (Michael Keaton) meer nodig heeft dan kordate frasen om de wereld van terrorisme­bestrijdin­g boeiend te houden. Tenzij potige maar plotarme actie je ding is. Dan zit je goed.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium