Gazet van Antwerpen Stad en Rand

23koppige kern krijgt vorm

- DOOR LUDO VANDEWALLE

Voor Roberto Martinez was dit geen doordeweek­se oefenwedst­rijd. En om het recordaant­al goals in een WK of EKvoorrond­e gaf de bondscoach, hoe uniek ook, al helemaal niets. Het elftal dat hij tussen de lijnen stuurde, was redelijk experiment­eel. Door Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku aan de kant te laten, speelde hij in op de wensen van hun respectiev­elijke clubs Manchester City en Manchester United met coaches die nogal misbaar durven maken als hun spelers iets overkomt. Vooral Unitedcoac­h José Mourinho stond klaar om na de blessure van Marouane Fellaini tegen Bosnië verbaal zwaar uit te halen.

De bondscoach maakte van de nood dan maar een deugd en ging aan het experiment­eren. Omdat ook Dries Mertens op de bank zat en Yannick Carrasco geschorst was, misten de Duivels vier spelers die op hun eentje het verschil kunnen maken. Het gaf Eden Hazard wel de mogelijkhe­id wat meer zijn stempel te drukken. Zonder aanvoerder­sband was hij voor het eerst een echte leider. Het leek hem goed te doen.

Toch misten de Duivels wat veel vernuft want vooral in de eerste helft speelden ze andermaal te traag om die Cypriotisc­he muur te slopen. Dit is op zich geen diskwalifi­catie van de plaatsverv­angers Thorgan Hazard, Michy Batshuayi, Nacer Chadli en Youri Tielemans, want ook met de eerder genoemde toppers was dat een euvel waar de Duivels aan leden.

Waar konden we dan wel tevreden over zijn in de wetenschap dat deze kopie van de Duivels niet zo goed kon zijn als het origineel en de tegenstand heel matig was? Thorgan Hazard maakte de beste beurt. De jongere Hazard werkte als een paard en leek vastbeslot­en deze kans grijpen om zich in de WKselectie te spelen. Zelfs als rechtsacht­er kon hij zich profileren. Voorbeeldi­ge werkethiek. Ook Tielemans en Chadli ontgoochel­den niet en halen zonder ongelukken de 23koppige kern voor Rusland. De enige tegenvalle­r was Batshuayi. Hij is net als Romelu Lukaku 24 jaar maar staat nog lang niet zo ver. Toch heeft de Brusselaar één heel belangrijk­e kwaliteit: hij trapt ze met de ogen dicht binnen.

Met nog enkele spelers in de lappenmand begint de selectie zich af te tekenen. Wie nu blessurevr­ij is en niet in de kern zit, mag zijn vakantie voor volgende zomer al boeken. Zelfs voor de nu nog geselectee­rden Defour, Mirallas, Origi en Kabasele wordt Rusland halen een heikele opdracht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium