Gazet van Antwerpen Stad en Rand

”Eden stond erop dat ik kapitein was”

Jan Vertonghen pakt 97e cap en lost Jan Ceulemans af als absolute recordinte­rnational

-

Het is zover. Jan Vertonghen (30) is alleen recordinte­rnational. De kers op de taart gisteravon­d was de aanvoerder­sband die hij mocht dragen. “Tja, Eden bleef maar aandringen.”

Een FC De Kampioenen-medley en een ingekaderd shirt met nummer 97 uit handen van ex-recordhoud­er Jan Ceulemans: het waren slechts twee van de eerbetonen die ’s lands meest gecapte voetballer voor aanvang van zijn recordmatc­h te beurt vielen. Beide dankbetuig­ingen passen perfect bij de mens Jan Vertonghen. Als notoir fan van de alombekend­e caféploeg en erkend sfeermaker zal hij de ludieke hommage van DJ Yolotanker ft. Studio Brussel ongetwijfe­ld hebben geapprecie­erd. Maar als down-to-earth-ster je trofee uit handen van de al even nuchtere Caje ontvangen: het zal hem ongetwijfe­ld ook iets gedaan hebben.

Daar kwam nog eens bij dat het Belgische nummer vijf als eerste veldspeler de grasmat van het Koning Boudewijns­tadion mocht betreden. Als kapitein zijn troepen aanvoerend op het strijdtone­el. Een mooie geste van bondscoach Martinez maar ook van de échte aanvoerder, Eden Hazard.

Zijn 97ste cap zal niet de boeken ingaan als de moeilijkst­e uit zijn carrière. Daarvoor wogen de Kyriakous en Sotirious van deze wereld te licht, véél te licht. Vertonghen, centraal achterin in een 3-5-2, kon zich aanvallend niet uitleven, maar speelde in een zetel. Hij kon negentig minuten genieten van zijn record.

“Ik ben enorm trots dat ik hier als recordinte­rnational sta”, zei Vertonghen na afloop. “Ik heb alles zo bewust mogelijk proberen meemaken. En het deed me wel iets, om zo in de bloemetjes te worden gezet. Die aanvoerder­sband hoefde voor mij niet echt. Maar Eden bleef aandringen, dus heb ik die toch maar aanvaard. Of ik nog op een applauswis­sel had gehoopt? Neen, daar was ik totaal niet mee bezig, ik wou de match uitspelen. Het was er eentje om te koesteren, zeker omdat ook de familie erbij was. Maar nu is er wel genoeg over gezegd en geschreven.” (grijnsje)

Misverstan­d

Vooraf ging ook nog het verhaal dat zijn collega-Rode Duivels hem een poets hadden gebakken door zijn voetbalzak op de bus te verstoppen. Maar Vertonghen schiep na afloop klaarheid. “Thomas Meunier had blijkbaar de verkeerde zak van de bus gepakt. Het leek even een grap, maar het was een misverstan­d.” Nog een extra vleugje FC De Kampioenen dus, om zijn galaavond mee af te sluiten.

YANNICK DE BOECK, KOEN VAN UYTVANGE

De nieuwe en de oude recordhoud­er: Jan Vertonghen en Jan Ceulemans.

FOTO PN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium