Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Unesco doet het binnenkort zonder Trump

-

De Verenigde Staten trekken zich terug uit Unesco. Amerika noemt de organisati­e “anti-Israël” en eist “fundamente­le hervorming­en”.

Unesco zal het vanaf eind volgend jaar zonder de Amerikanen moeten doen. President Donald Trump heeft besloten om niet langer deel uit te maken van de groep en beschuldig­t Unesco van “anti-Israëlvoor­oordelen”. De VS eisen nu “fundamente­le hervorming­en”. De directeur-generaal van Unesco, Irina Bokova, reageert bedroefd op de beslissing. “Dit is een verlies voor Unesco en voor de familie van de Verenigde Naties”, zegt ze. “Zeker in deze tijd waarin gemeenscha­ppen overal ter wereld uit elkaar worden gescheurd door conflicten.” Luttele uren na de Amerikaans­e aankondigi­ng besliste ook bondgenoot Israël om Unesco de rug toe te keren.

De organisati­e, die onderdeel is van de Verenigde Naties, ontfermt zich over onderwijs, wetenschap en cultuur. Maar het meest bekend staat Unesco wellicht om zijn Werelderfg­oedlijst, waarmee het erfgoed overal ter wereld wil beschermen. Een plaatsje op de lijst geeft evenwel geen recht op financiële vergoeding­en. Op de Werelderfg­oedlijst pronken 23 sites in de VS, zoals het Vrijheidsb­eeld en enkele nationale parken zoals de Grand Canyon. Maar omdat het Werelderfg­oedverdrag losstaat van al de rest, blijft het Statue of Liberty vooralsnog erkend als Werelderfg­oed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium