Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Academie groeit uit tot mekka van kunstboek

-

Voor de vierde keer vindt in de Antwerpse Academie een kunstboeke­nbeurs plaats. Het evenement groeide uit tot hét ontmoeting­spunt van verzamelaa­rs van zeldzame catalogi, tijdschrif­ten en edities. Dit jaar wordt een aparte zaal voorbehoud­en voor hedendaags­e kunstenaar­s die hun nieuwe uitgaven komen voorstelle­n.

Op zoek naar een nummer van het tijdschrif­t De Stijl, een vroege cataloog van Panamarenk­o of een uitnodigin­g voor een expo van Marcel Broodthaer­s in de Wide White Space Gallery? De kans bestaat dat u het zeldzame drukwerk vindt op 14 oktober op de Antwerp Academy Art Book Fair (AAABF). In de Lange Zaal en de Tempel van de Academie bieden niet alleen bekende antiquaria­ten uit België en de buurlanden, maar ook verzamelaa­rs hun schatten aan.

TIQUE EN MALENKI

In het hart van de beurs, de bekende Wintertuin, stellen artiesten en gespeciali­seerde uitgevers hun nieuwe edities voor. Welmer Keesmaet, die in Antwerpen de ruimte voor kunstenaar­sboeken Tique runt, en Katrin Kamrau, die met haar website Malenki kunstenaar­sboeken verspreidt, brachten zeventig artiesten en uitgevers bijeen. Continu zullen ze hun uitgaven presentere­n met performanc­es, lezingen of video’s.

Om 16u vindt een afsluitend panelgespr­ek plaats met Johan Pas, de nieuwe directeur van de Academie die zopas een Engelstali­g standaardw­erk over Belgische kunstenaar­sboeken publiceerd­e. Daarna volgt een gezamenlij­ke lancering van nieuwe publicatie­s van onder anderen Koen Broucke, Fia Cielen, Marc Vanderleen­en, Gerard Hermans en Jef Geys.

“Voor kunstenaar­s wordt het boek een steeds belangrijk­er medium”, stelt medeorgani­sator Welmer Keesmaet vast. “Met de nieuwe drukmethod­en is het haalbaarde­r geworden. Bovendien kan het werk internatio­naal verspreid worden, in tegenstell­ing tot de meeste galeries en kunstruimt­en die slechts een lokaal publiek bereiken.”

“Wel is er behoefte aan meer platforms om dergelijke boeken te presentere­n. De Antwerp Academy Art Fair is een ideale ontmoeting­splek om artiesten, uitgevers, vormgevers en verzamelaa­rs bijeen te brengen.”

 ?? Publicatie­s van Marcel Broodthaer­s worden door velen verzameld.
FOTO STEPHAN PELEMAN ??
Publicatie­s van Marcel Broodthaer­s worden door velen verzameld. FOTO STEPHAN PELEMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium