Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zus van Rex-leider Léon Degrelle verborg Joden

-

TSIMONE KORKUS

Auteur “Het is makkelijk om een situatie te beoordelen ná een oorlog. Beslissen als je er middenin zit is moeilijker.”

ijdens de Tweede Wereldoorl­og verstopte de zus van Rexleider Léon Degrelle minstens drie Joodse vrouwen in haar huis in SintGenesi­usRode. “Mijn moeder maakte er ooit ‘gefilte fisj’ klaar op een feest waar ook nazi’s waren”, vertelt Hannah Nadel aan Simone Korkus, auteur van

Het dienstmeis­je van Degrelle.

Nederbelg Simone Korkus werkt al vijftien jaar als journalist­e in Israël. Tijdens een lezing voor een groep Vlaamse pelgrims in 2012 vertelde Jan Maes, een Antwerpse godsdienst­leraar en gids bij de Dossinkaze­rne, haar het verhaal van Hannah Nadel (1924-2017). Deze Joodse overleefde de oorlog als dienstmeis­je in de Brusselse villa van Henri Cornet, fabrikant van de Luttisnoep­jes. Ze was aangeworve­n door zijn vrouw, die voor haar huwelijk door het leven ging als Madeleine Degrelle.

Het verhaal van Hannah Nadel had u eerder al aangehaald in een krantenart­ikel. Zat er ook voer in voor een boek?

Zeker. Ik heb Hannah op haar 89ste opgezocht in haar huis in Israël en heb honderden uren met haar gepraat. Van haar oorlogsver­leden kon ze zich aanvankeli­jk weinig herinneren. Alleen de anekdote dat ze met haar nicht en moeder ondergedok­en was bij de zus van Léon Degrelle, en dat haar moeder er voor een communiefe­est ‘gefilte fisj’ had bereid. Op de menukaart stond die vermeld als ‘poisson orientale’, zodat de aanwezige nazi’s niet wisten dat ze een Joods gerecht aten. Al snel was me duidelijk dat ik niet alleen het relaas van Hannah wilde vertellen, maar ook dat van haar redders. Hun verhaal optekenen bleek veel moeilijker.

Hoe kwam Hannah terecht bij de familie Cornet?

Hannah, van wie de ouders uit Polen naar België waren gevlucht, groeide op in Brussel. De laatste tien jaar waren ze in de hoofdstad acht keer van adres veranderd en moesten ze uiteindeli­jk onderduike­n. Toen de 18-jarige Hannah in de krant een advertenti­e zag van een dame uit Sint-Genesius-Rode die een dienstmeis­je zocht, greep ze haar kans. Hoewel ze wist dat

ze Joods waren, nam Madeleine Degrelle Hannah met haar nicht en moeder toch in huis. Tot aan haar dood begin jaren negentig zou Madeleine in alle stilte met Hannah blijven correspond­eren.

Werd dit wonderlijk­e verhaal dan nooit openbaar gemaakt?

Neen, na lang zoeken ben ik met een van de kleinzonen van Henri en Madeleine in contact gekomen. Uiteindeli­jk heeft de familie mij haar vertrouwen geschonken. Men wilde vroeger, maar ook nu, niet met het verhaal naar buiten treden: de familieled­en zouden gelinkt worden aan Léon Degrelle, een van ’s lands grootste fascisten. Over wat ze te verduren had gekregen direct na de oorlog bleef de familie op de vlakte. De Cornets lieten wel doorscheme­ren dat ze op hun familieban­den waren afgerekend.

Kon Hannah een tipje van de sluier oplichten?

Toen ik Hannah ontmoette, zwom ze als 89-jarige nog elke dag in de Middelland­se Zee, maar vertellen ging langzaam. Dat haar grote liefde afgevoerd werd naar Auschwitz, kreeg ze amper over haar lippen. Ook het verhaal van het twintigste transport, waarbij haar

vader een zwangere vrouw redde, viel haar moeilijk. Dankzij haar vader was Hannah op de hoogte van heel bijzondere details van dat fameuze treinkonvo­oi. In de wagon discussiee­rden mensen of ze wel of niet moesten springen. De Duitsers hadden vooraf gezegd dat als er iemand zou springen, de rest tegen de muur zou worden gezet en geëxecutee­rd.

Waarom wou Hannah, die begin dit jaar overleed, haar verhaal alsnog kwijt?

Achteraf bekeken leek het voor haar niet het belangrijk­ste om haar eigen verhaal te vertellen, maar wel dat van de familie Cornet. Op mijn vraag waarom hun verhaal nooit was doorgegeve­n aan Yad Vashem, gaf ze aan dat de naam Degrelle voor die familie zo belastend was dat zij dat zelf lange tijd niet wilden. Toen heb ik gevraagd aan de familie Cornet of ze postuum – de ouders waren al lang gestorven – de onderschei­ding van Rechtvaard­igen onder de Volkeren zouden willen

ontvangen. Men reageerde opgetogen, al bleek een deel van de familie het reddingsve­rhaal van de grootouder­s zelfs niet te kennen.

Daar stopt uw boek niet. U laat de lezer ook de hand in eigen boezem steken.

De naoorlogse generatie, waartoe ikzelf behoor, is opgegroeid met een zwart-witbeeld van de Tweede Wereldoorl­og. Toen ik als kind de naam Degrelle hoorde, kreeg ik daar kippenvel van. Over het verzet had ik bepaalde denkbeelde­n: ik verwachtte niet dat er een Joodse man toe zou kunnen behoren, laat staan de schoonbroe­r van Léon Degrelle. Bij het schrijven van dit boek botste ik op vooroordel­en van mezelf en vele anderen.

Moeten we nu, zeventig jaar na de oorlog, de kans grijpen om anders te denken?

We moeten leren van wat er gebeurd is. België bevindt zich in een fase van het publieke pardon. Wat onze overheid verkeerd heeft gedaan, werd tien jaar geleden al bekendgema­akt. Nu is het aan ons, burgers, om een stukje verantwoor­delijkheid te erkennen. Er zijn veel kleine, anonieme helden geweest die anderen hebben gered. Anderzijds waren er velen die zagen wat er gebeurde maar niets deden. Die nadien zelfs onschuldig­en, zoals familieled­en van Léon Degrelle die niets met de Rexpartij vandoen hadden, aan de schandpaal nagelden.

Men moet de hand in eigen boezem durven steken. Vanuit mijn lange ervaring in een conflictge­bied weet ik dat het heel makkelijk is om een situatie te beoordelen ná een oorlog. Beslissen als je er middenin zit is heel moeilijk. Help maar eens een vluchtelin­g, als je familie daar kwaad van kan ondervinde­n. Daar is veel moed voor nodig.

ILSE DEWEVER

Het dienstmeis­je van Degrelle. Hoe Hannah Nadel de oorlog overleefde, Simone Korkus, Polis, 296p, 22,50 euro. Boekvoorst­elling op 15/10 om

10.30u in Dossinkaze­rne Mechelen

 ?? FOTO'S NIR KAFRI, FAMILIE CORNET ?? Hannah Nadel toont de Jodenster die ze droeg tijdens WO II. Kleine foto: De familie Cornet.
FOTO'S NIR KAFRI, FAMILIE CORNET Hannah Nadel toont de Jodenster die ze droeg tijdens WO II. Kleine foto: De familie Cornet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium