Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor Dokter Bea heb ik zelf schroom moeten overwinnen”

-

Eva Van der Gucht (40) leert de Ketnetkijk­ers vanaf vanavond alles over seksualite­it in De Dokter Bea Show. “Dit was nodig, want met een uurtje voorlichti­ng kom je er niet. Bovendien heb ik zelf ook heel wat bijgeleerd”, lacht de actrice.

“Noem het niet seksles. Dan

b heb ik zo’n beeld alsof ik het allemaal ga voordoen. Ik leg gewoon uit hoe de vagina werkt. Dat is zoals wanneer je een oven koopt, daar krijg je toch ook een handleidin­g bij? Maar bij de vagina, of de penis, moet je het maar allemaal zelf uitzoeken. Als je een beetje preutsere ouders hebt, weet je al niet waarvoor alles dient. En ik heb zelf ook heel wat bijgeleerd. Een dick pick (iemand stuurt een foto van zijn geslachtsd­eel naar iemand anders, red.), ik wist niet dat dat bestond.”

Eva Van der Gucht neemt vanaf vanavond 9tot 12-jarigen op sleeptouw doorheen de wereld van seksualite­it en puberteit. Dat doet ze in De

Dokter Bea Show op Ketnet, waarin geen taboe uit de weg wordt gegaan: van vrijen over zelfbevred­iging tot homoseksua­liteit. “Ik wou dat ik zo’n programma had gehad toen ik jong was. Ik heb het zelf met één uurtje voorlichti­ng moeten doen. Dat was helemaal in de sfeer van: ‘pas op, pas op, je kunt ziek

worden en zwanger’. Ik kreeg een deel van een bevalling te zien en enkele nare close-ups van verminkte geslachtsd­elen. Een uurtje angst inpraten in de hoop dat je er toch maar niet aan zou beginnen”, zegt ze.

Geslachtsd­elen swipen Al moest Van der Gucht naar eigen zeggen “op sommige momenten wat schroom overwinnen”. “In een bepaalde aflevering laten we op een iPad verschille­nde geslachtsd­elen zien. Je moet daar dan over swipen, zei de regisseur. Daar had ik van tevoren niet over nagedacht. Aha, dacht ik. Ik moet dus die penissen… En met mijn vingertje… Daar moest ik me even overheen zetten. Maar praten over de biologie en de fysiologie van de penis, daar schaam ik me niet voor.”

Dat het programma tot enige commotie kan leiden, daar ligt ze naar eigen zeggen niet wakker van. “Er zijn altijd mensen

die met scherp schieten.”

BENJAMIN PRAET

De Dokter Bea Show, om 19u

op Ketnet

EVA VAN DER GUCHT

‘De Dokter Bea Show’ “Ik wou dat ik zo’n programma had gehad toen ik jong was. Ik heb het zelf met één uurtje voorlichti­ng moeten doen.”

 ?? FOTO VRT ?? Eva Van Der Gucht als Dokter Bea.
FOTO VRT Eva Van Der Gucht als Dokter Bea.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium