Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tom Boonen krijgt job bij Quick Step

Gewezen wereldkamp­ioen dicht bij nieuwe rol bij Quick.Step Floors

- JANPIETER DE VLIEGER

Tom Boonen

“Ik mis het koersen helemaal niet. Ik heb een koers of vijf, zes gezien. Nog nooit heb ik het gevoel gehad: Daar had ik nu

willen bij zijn, zie.”

Tom Boonen (36) staat dicht bij een terugkeer bij Quick.Step Floors. Hij onderhande­lt op dit moment over een rol die hij zelf omschrijft als “materiaal testen en een prfunctie”. Enig punt van discussie is nog hoeveel dagen Boonen zich precies engageert. “De ploeg heeft me dit voorgestel­d. Voor mij was het helemaal geen must om in de koers te blijven.”

Tom Boonen stelde gisteren in de gebouwen van VTM Jaren van Bewonderin­g voor, een boek dat hij maakte met journalist Merijn Casteleyn. Boonen wandelde in een onderhoude­nde show uitgebreid langs Mermory Lane, maar had ook nieuws te melden. “Ik ben in vergevorde­rde onderhande­ling om opnieuw iets bij de ploeg te gaan doen.” Het was enigszins met tegenzin dat hij na afloop de jobomschri­jving verder toelichtte. “Ik dacht dat ik op het podium onder vrienden aan het spreken was. (lacht) We zijn er ook nog niet helemaal uit. Zij hebben mij een voorstel gedaan over wat ze van mij verwachten, maar het gaat voor mij nog om te veel dagen.”

Dus je wordt al zeker geen manager of ploegleide­r?

“Neen. Jullie gaan sowieso niet verschiete­n. Het zal eerder een adviserend­e rol zijn. Ik ga een prfunctiet­je opnemen en materiaal testen. Ik ben altijd een freak geweest als het over materiaal gaat. De ploeg heeft me die rol voorgestel­d, omdat ik dat als renner eigenlijk ook altijd gedaan heb. Ik was binnen de ploeg altijd het vaste aanspreekp­unt van de mechanieke­rs en de ingenieurs. Nu ik ben gestopt, hebben ze niet echt iemand meer in die rol.”

Je wordt een soort testpiloot?

“Het is zeker de bedoeling dat ik thuis nieuw materiaal ga testen. Om daarna heen en terug te mailen met de constructe­urs. Ik filter eruit wat goed is, zodat de renners van de ploeg wat tijd kunnen winnen.”

In een krantencol­umn ben je recent heel kritisch geweest voor constructe­ur Specialize­d. Is dat geen valse start voor een aanstaande verbinding­sman ‘materiaal’?

“Specialize­d is de ploeg toch niet? Het is hun job om het beste materiaal te voorzien en dat doen ze op dit moment niet.”

De prrol, wat zal die inhouden?

“Dat ik op de middag van de Ronde van Vlaanderen ga eten met Zdenek Bakala (geldschiet­er Quick.Step Floors,

red.). Geen schrik, ik ga niet de hele tijd met jullie babbelen. Of mij dat gaat liggen? We zullen zien. Ik ga dit twee jaar proberen. Kijken of het te combineren is met de andere dingen die ik doe. Ik zeg nu op zo veel mogelijk dingen ja en filter eruit wat ik leuk vind.”

Je manager Paul De Geyter is nu CEO van LottoSouda­l. Heeft hij niet geprobeerd om je naar daar te lokken?

“Ja, als renner. (lacht) Neen, we hebben daar wat over gelachen. Maar het was lachen om tegelijk eens te zien hoe ik zou reageren. Of ik nog zou meekunnen? Natuurlijk, die renners van vandaag…” (lacht)

Wilde je sowieso graag in het wielrennen blijven?

“Neen, dat was helemaal geen must. Ik was niet van plan om het te doen, maar de ploeg heeft het mij gevraagd. Ik heb sowieso mijn bezigheden: straks gaat de winkel open (van Donkervoor­t, een exclusief merk van Nederlands­e sportauto’s, red.). En ik

ben ook veel aan het racen (recent nog in de Belcar met het Yokohama Power

Racing Team, red.) Daar moet je toch ook wat voor leven. Dat doe ik nu nog meer dan vroeger. Ik dronk vroeger geen alcohol drie, vier maanden voor de koers. Dat doe ik nu ook niet voor races.”

Zou het kunnen dat je nog evenveel weegt als zes maanden geleden?

“In mijn bovenlicha­am is er misschien wat bij omdat ik aan het fitnessen ben. Ik probeer ook twee keer per week te fietsen. Al heb ik ook al maanden gehad dat ik geen fiets heb gezien. Ik eet nu gewoon veel minder. Vroeger was ontbijten echt benzine tanken, zorgen dat je niet stilvalt op training. Nu eet ik hoogstens wat havermout of een eitje. En als ik honger krijg, eet ik gewoon nog een beetje. Veel gemakkelij­ker allemaal.”

Mis je het wielrennen?

“Helemaal niet. Ik heb een koers of vijf, zes gezien. Nog nooit heb ik het gevoel gehad: Daar had ik nu willen

bij zijn, zie. Ik ben niet nostalgisc­h aangelegd. Alleen op het WK was ik lastig: die laatste vier kilometer niet in beeld. Precies op het moment dat het allemaal gebeurde.”

De fans aan de bus, mis je die?

(ironisch) “Die wel, ja. Maar ik heb een bus in mijn hof laten installere­n. Ik nodig dan mensen uit om daar wat rond te komen staan. Zo kan ik dat gevoel nog wat vasthouden.” (lacht)

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? Tom Boonen met auteur Merijn Casteleyn.
FOTO BELGA Tom Boonen met auteur Merijn Casteleyn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium