Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse illustratr­ice valt in de prijzen

-

De AntwerpsPo­rtugese Fatinha Ramos (39) heeft op de Frankfurte­r Buchmesse, de belangrijk­ste boekenbeur­s ter wereld, een Excellence Award gekregen. De illustratr­ice viel in de smaak met een kinderboek in opdracht van het MoMa.

Ramos kreeg haar prijs op de openingsda­g van de Frankfurte­r Buchmesse tijdens de Global Illustrati­ons Awards, in de categorie ‘Original children’s picture book’. Ze werd beloond voor haar tekeningen voor A Life of Color, een kinderboek rond kunstenare­s Sonia Delaunay.

Geboren en getogen in de streek rond Porto, volgde Fatinha Ramos in 2001 de liefde, een Vlaamse Erasmusstu­dent, naar België. Tien jaar zou de Portugese in Antwerpen werken als art director en grafisch ontwerper, tot ze in 2012 besloot zich voluit toe te spitsen op het illustrere­n.

Het werk van Ramos viel al vlug internatio­naal in de smaak. Vorig jaar nog werd een van haar illustrati­es geselectee­rd voor een expo in The Museum of Illustrati­on in New York. “Toen ik vernam dat het Museum of Modern Art (MoMa) een reeks prentenboe­ken voorbereid­de, ben ik er mijn portfolio gaan voorstelle­n. Verrassend genoeg werd ik geëngageer­d om tekeningen te maken bij een boek over Sonia Delaunay, de eerste vrouwelijk­e kunstenaar in de MoMa-kinderboek­enreeks.”

Imaginaire wereldreis

Delaunay was een OekraïensF­ranse kunstenare­s die zich in de jaren twintig van de vorige eeuw vooral liet opmerken door haar uitbundig kleurengeb­ruik in de toegepaste kunsten. “Haar design van de Citroën B12 inspireerd­e mij en auteur Cara Manes tot een verhaal waarbij de kunstenare­s met haar zoontje een imaginaire wereldreis aanvat in zo’n wagen. Onderweg wijst ze Charles op de kleurrijke wereld rondom hem.”

A Life of Color wordt volgende maand voorgestel­d in het MoMa.

Fatinha Ramos ontpopte zich als een gevierd illustratr­ice met inmiddels 6 kinderboek­en, 26 tentoonste­llingen en 18 internatio­nale prijzen op haar actief. Recent maakte ze ook tekeningen voor Ik

ben heel veel liefde (6+) van Wally

De Doncker. (id)

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Fatinha Ramos.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Fatinha Ramos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium