Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nooit verwacht dat dit ons zou overkomen”

Ann, Stefan en Katja verloren een jaar geleden dochter Sofie (12) in Zemst

- DENNIS VAN DAMME

Verdriet en boosheid. Dat is wat de ouders van Sofie De Ridder uit Eppegem een jaar en drie maanden na het dodelijke ongeval van hun dochter voelen. “Je mag kruispunte­n nog zo veilig maken, zolang bestuurder­s niet uit hun doppen kijken, blijven er doden vallen.”

Sofie De Ridder (12) is nog overal aanwezig in het huis van het gezin De Ridder-Segers. Haar naam prijkt op een versierd houten bord boven de garagepoor­t, in de living staan en hangen tientallen foto’s en steunkaart­jes, en in de tuin hebben haar ouders Stefan en Ann een bloemenper­kje aangelegd ter herdenking van hun dochter. Die verongeluk­te een jaar en drie maanden geleden onderweg naar school. Ook Sofies oudere zus Katja (nu 16) was erbij toen het ongeval gebeurde. Ze waren van hun thuisdorp Eppegem, een deelgemeen­te van Zemst, onderweg naar de Ursulinen in Mechelen, waar ze naar school gingen. Op een kruispunt in Zemst merkte een vrachtwage­nchauffeur de twee meisjes niet op toen hij rechtsaf wilde slaan. Sofie kwam onder de wielen terecht, zus Katja kwam er met de schrik vanaf. Alleen haar fiets belandde onder het voertuig. “Katja durft nog niet terug met de fiets naar school”, vertelt mama Ann. “Ze heeft het geprobeerd, maar de stress op de baan is te veel voor haar. Ze gaat nu met de trein. We vonden het al bewonderen­swaardig dat ze haar jaar nog heeft verdergeze­t. Maar ze heeft concentrat­iestoornis­sen. Ze kreeg een B-attest en moest van richting veranderen. Nu volgt ze een richting waar ze eigenlijk niet voor gekozen heeft. Ze heeft het niet makkelijk. Niemand van ons. We leven niet, we overleven.”

Doods

“Sofie was de levendige van het gezin. Ze kon niet stilzitten”, vertelt Stefan. “Nu is het hier doods. Vroeger zaten Sofie en Katja bo- ven kabaal te maken, nu is het oorverdove­nd stil en dat breekt ons hart.” “De mensen uit het dorp zijn ook afstandeli­jker”, zucht Ann met de ogen naar beneden. “Ze bedoelen het niet zo, maar ze weten niet wat ze ons moeten vragen of vertellen.” Of ze het nu willen of niet, de ouders van Sofie voelen nog veel boosheid. Ook op de chauffeur die het ongeluk veroorzaak­te. “We proberen nu contact met hem te leggen via een bemiddelin­gsdienst”, vertelt Ann. “Maar ik heb het er moeilijk mee. Het is bijna sterker dan mezelf. Ik wil best geloven dat hij spijt heeft, maar dat heeft hij ons zelf nooit laten weten. Hij heeft ook nooit gevraagd hoe het met Katja gaat, terwijl hij haar toch ook heeft aangereden. Ik kan er niet aan doen dat ik boos ben op hem. Maar ooit wil ik hem wel spreken. We hopen ook dat de zaak voor de politierec­htbank komt. Niet dat we die man naar de gevangenis gestuurd willen zien. Maar er is te veel gebeurd om zomaar te zeggen: ‘Vergeten en vergeven’. Op een of andere manier moet hij er toch op gewezen worden dat hij een zware fout heeft gemaakt.”

SofAlert

Sofie’s verhaal beroerde heel Eppegem. Temeer omdat Merel De Prins, ook uit Eppegem én een van de beste vriendinne­n van Sofie, een jaar eerder was doodgerede­n door een man die vluchtmisd­rijf pleegde. De ouders van Sofie en Merel zamelden samen met heel wat vrienden geld in voor

STEFAN Papa van de overleden Sofie “De mensen uit het dorp zijn afstandeli­jker. Ze bedoelen het niet zo, maar ze weten niet wat ze ons moeten vragen of vertellen.”

Rondpunt, een organisati­e die werkt rond opvang voor verkeerssl­achtoffers. Ze startten een petitie om het aantal verkeersdo­den te doen dalen en overhandig­den die aan ministers Ben Weyts (N-VA) en Koen Geens (CD&V). Schoolvrie­ndinnen van Sofie ontwikkeld­en SofAlert, een apparaat dat fietsers op hun bagagedrag­ers kunnen bevestigen en dat vrachtwage­nchauffeur­s waarschuwt wanneer er een dodehoekon­geval dreigt. “Dat vond ik echt een prachtig gebaar”, zegt Ann. “Ik heb toen geweend. Niet uit verdriet, maar uit een soort warmte. Het gaf me het gevoel dat Sofie nog iets betekent. En wie weet wordt het ooit een echt product dat levens kan redden.”

Fietshelm

Levens redden, dat hopen Ann en Stefan ook te doen door hun verhaal te vertellen. “Ik had Sofie ’s avonds nog een zoen gegeven en slaapwel gewenst. ’s Ochtends heb ik haar niet meer gesproken omdat ik al naar het werk vertrokken was toen zij naar school vertrok. En daarna werd ze uit mijn leven gerukt. Op één seconde tijd. Ze reed op het fietspad, had groen licht en droeg zelfs een fietshelm. Ze had een hekel aan fietshelme­n. Maar ik had haar gezegd: ‘Misschien gaat dit ding ooit nog je leven redden.’ Hoe naïef eigenlijk. Ik had nooit verwacht dat dit ons zou overkomen. Maar zolang chauffeurs niet uit hun doppen kijken als ze op de baan zijn, kan het iedereen overkomen. En dan mag je de infrastruc­tuur nog zo veilig maken. Als automobili­sten niet beseffen dat ze aan het stuur van een moordwapen zitten, dan verandert er niets. Dan blijven er families uit elkaar getrokken worden.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Papa Stefan en mama Ann in de tuin met een foto van dochter Sofie.
FOTO DIRK VERTOMMEN Papa Stefan en mama Ann in de tuin met een foto van dochter Sofie.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Sofie De Ridder overleed onderweg naar school. “Op één seconde tijd werd ze uit mijn leven gerukt.”
FOTO RR Sofie De Ridder overleed onderweg naar school. “Op één seconde tijd werd ze uit mijn leven gerukt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium