Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkoopcij­fers dalen, concurrent­ie van supermarkt­en vergroot

-

xfam Fairtrade overweegt om de kleinere wereldwink­els te sluiten of volledig om te vormen. Een gebrek aan vrijwillig­ers, dalende verkoopcij­fers en de concurrent­ie van de grootwaren­huizen dwingen de top het roer om te gooien.

Het is vandaag feest bij Oxfam, dat bijna vijftig jaar bestaat. De Week van de Fairtrade – dat het belang van eerlijke handel in de verf moet zetten – wordt afgesloten. Zo kunnen klanten een leeg pakje koffie komen ruilen voor een gratis exemplaar van Oxfam. Maar achter de schermen zijn er kopzorgen. Alleen al de laatste drie jaar sloten zeven winkels de deuren. Op een totaal van 234. De oorzaak? “Vooral een gebrek aan medewerker­s”, zegt John Vanwynsber­ghe, verkoopdir­ecteur van Oxfam-wereldwink­els. “De wereldwink­els zijn zelfstandi­ge vzw’s, die moeten rekenen op vrijwillig­ers.” In totaal op maar liefst 8.000. “De oudere generatie uit de beginjaren zeventig verdwijnt, de jongeren nemen het niet over. Die hoppen vooral van de ene vrijwillig­ersjob naar de andere. Dat is overal zo”, zegt diensthoof­d communicat­ie Marijke Moyson. Ook de verkoop van de eerlijke handel-producten slinkt. In sommige winkels gaat het over een daling van 9% de jongste maanden. Volgens Vanwynsber­ghe gaat het gemiddeld over een daling van 5% sinds begin dit jaar. Vorig jaar daalde de verkoop gemiddeld 2 à 3%. “Koffie doet het niet zo goed: 6% minder verkocht. Ook de sapjes (-15%) slaan niet meer aan. Te veel suiker, redeneren de klanten.”

Nochtans: fairtrade zit in de lift. Vorig jaar gaf de Belg gemiddeld 14,30 euro uit aan eerlijke handel-producten. Voor het vierde jaar op rij een stijging. “Maar in plaats van bij ons, kopen mensen fairtrade vaker in grootwaren­huizen. Het aanbod is er groter geworden, ze zijn ook meer en later open”, zegt Vanwynsber­ghe. Dus moet het anders. “Mogelijk zullen we 10% van de kleinere dorpswinke­ls – een dertigtal – moeten sluiten en omvormen tot webshops. Dat geeft ons ruimte om de winkels in steden te renoveren en gezellig in te richten met een koffie- en vergaderho­ek.” “Net zo goed kunnen we alle winkels behouden en herlokalis­eren. Een betere locatie doet de omzet tot 40% stijgen.” Ook het Nederlands­e model – geen vzw’s, maar commerciël­e winkels – lijkt een optie. “Ten slotte overwegen we samen te werken met Vredeseila­nden en Broederlij­k Delen. Of met lokale voedseltea­ms. Door bijvoorbee­ld lokalen te delen, en samen activiteit­en te organisere­n.” Of het dan slecht gaat met de koepelorga­nisatie Oxfam Fairtrade? Neen, zegt Vanwynsber­ghe. “Een deel van onze inkomsten komt uit de Wereldwink­els. Ze zijn ons belangrijk­ste communicat­iekanaal om fairtrade te promoten. Tegelijk verkopen we ook producten rechtstree­ks aan supermarkt­en, en exporteren en verdelen we ze ook. En daar zitten de cijfers wél in de lift.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium