Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trucker betaalt schoonmaak Antwerpse Ring

Verzekeraa­r krijgt voor meer dan 10.000 euro facturen

-

ie betaalt de schoonmaak van het ladingverl­ies op de Antwerpse Ring na het incident van donderdag in Deurne? Voorlopig wijst iedereen naar de truckchauf­feur. Die legt de schuld dan weer bij een automobili­st. “Hij moet bewijzen voorleggen”, luidt het.

De werkgever van vrachtwage­nchauffeur Ion Vidican, die de lading calciumcar­bonaat vervoerde, mag binnenkort enkele facturen verwachten. Het gaat onder andere om de rekeningen van de civiele beschermin­g en de brandweer. Beide hulpdienst­en zullen de kosten van het opruimwerk verhalen op de vervuiler. “Dat gebeurt altijd wanneer we ingeschake­ld worden voor het reinigen van een wegdek”, zegt Kristof Geens, woordvoerd­er van de Brandweer Zone Antwerpen. “Ook wij hanteren het principe dat de vervuiler betaalt”, beaamt Ophélie Boffa van de civiele beschermin­g. De tarieven die beide organisati­es doorrekene­n aan derden, zijn vastgelegd in respectiev­elijk gemeenteli­jke en koninklijk­e besluiten. Aan de hand van de beschikbar­e cijfers en gegevens mag de vervuiler een factuur van minstens 10.000 euro verwachten voor de schoonmaak door de twee hulpdienst­en. In die berekening is nog geen rekening gehouden met de rangen van de aanwezige brandweerm­annen – een officier is duurder dan een ‘gewone’ brandweerm­an – en het gebruikte materiaal. Het incident met de gelekte zak calciumcar­bonaat – naar verluidt 22 ton – zal dus nog een staartje krijgen. Al lijkt het erop dat alles zich op het niveau van de verzekeraa­rs zal afspelen. “De eigenaar van het verzekerde voertuig is aansprakel­ijk”, zegt Wauthier Robyns van verzekerin­gsfederati­e Assuralia. Lees: de werkgever van Ion Vidican of diens verzekeraa­r moet betalen.

“Transporte­urs zijn niet verantwoor­delijk voor de verpakking”, luidt het bij beroepsver­eniging Transport & Logistiek Vlaanderen. “De verzender draagt die verantwoor­delijkheid.” Maar er is ook nog de grijze Volkswagen Golf, die volgens trucker Vidican met een gevaarlijk manoeuvre het ongeval heeft veroorzaak­t. “Het is aan de verzekeraa­r van de vrachtwage­n om te bewijzen dat iemand anders schuld treft”, aldus Robyns. “De slachtoffe­rs zullen bij hem aankloppen. Is er verkeerd gestouwd of heeft een andere weggebruik­er het ongeval veroorzaak­t, dan moet de verzekeraa­r van de vrachtwage­n dat kunnen aantonen.” SAM REYNTJENS, PAUL VERBRAEKEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium