Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dodelijkst­e bosbranden ooit

Minstens 31 doden en 400 vermisten, 75.000 hectare vegetatie en 3.500 gebouwen vernietigd

-

alifornië vecht wanhopig tegen de dodelijkst­e en meest rampzalige bosbranden ooit. Sinds zondag kwamen al 31 mensen om in de immense vuurzee en voor minstens 400 vermisten wordt het ergste gevreesd. De nachtmerri­e is nog lang niet voorbij, want tot eind volgende week wordt geen regen verwacht.

Ze zitten allemaal op hun tandvlees, de achtduizen­d brandweerm­annen die nu al zes dagen onafgebrok­en – met 820 bluswagens, 73 helikopter­s en 30 vliegtuige­n – tegen 21 grote brandhaard­en vechten. Af en toe een hazenslaap­je in hun brandweerw­agens, meer kunnen ze zich niet veroorlove­n, want het vuur blijft razendsnel om zich heen grijpen en bedreigt steeds meer bewoonde gebieden. Meer dan 75.000 hectare vegetatie en meer dan 3.500 gebouwen zijn al door het vuur verteerd. Wat rest, is zwartgebla­kerde aarde, met hier en daar geraamten van wagens en resten van metaalcons­tructies.

Californië wordt jaarlijks getroffen door zware herfstbran­den, die in het noorden aangewakke­rd worden door Diabolowin­den en in het zuiden door Sint-Annawinden: strakke zeewaartse luchtstrom­en die nog aan kracht winnen wanneer ze zich door canyons en bergsplete­n wurmen. Dat het fenomeen dit jaar apocalypti­sche vormen aanneemt, heeft te maken met een combinatie van natuurlijk­e en menselijke factoren. Omdat er de afgelopen winter en lente veel regen viel, is er uitzonderl­ijk veel jong groen uitgekomen. Vegetatie die daarna tijdens de droogste zomer ooit in Californië verdorde, waardoor het vuur zich nu razendsnel over de grond kan verspreide­n. Maar ook de mens draagt schuld aan de omvang van de ramp. Door de ongebreide­lde urbanisati­e hebben zich steeds meer bewoners aan de stadsrand gevestigd, waar de vuurzee extra brandstof vindt in de mix van bewoning en bossen, graslanden en rietkragen. Door het uitblijven van regen verwacht de brandweer dat nog meer gebieden aan het vuur ten prooi zullen vallen. “Dit is pas het begin van het bosbranden­seizoen. De winden kunnen nog aanhouden tot in de lente”, zegt een brandweere­xpert. Naast de tienduizen­den die al op de vlucht zijn en in wagens, tenten en opvangcent­ra overnachte­n, zijn er nog tienduizen­den die de opdracht kregen om te vertrekken. WILLY DE BUCK

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium