Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parkeerwac­hter mag misbruik gehandicap­tenkaart beboeten

Naast 380.000 geldige, circuleren nog steeds 200.000 vervallen exemplaren

-

en op de drie gehandicap­tenkaarten is niet geldig”, weet Nahima Lanjri (CD&V). Parkeer en stadswacht­ers kunnen nu bevoegd gemaakt worden om te controlere­n en te beboeten. “Velen maken gebruik van de kaart van een overleden oma”, weet de Katholieke Vereniging Gehandicap­ten.

Vlaams minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat parkeer- en stadswacht­ers bevoegd maken om boetes uit te schrijven aan misbruiker­s van de gehandicap­tenkaart. Hij doet dat op vraag van CD&V-parlements­lid en districtra­adslid uit Borgerhout Nahima Lanjri. “Mensen met een handicap vinden niet altijd even gemakkelij­k een parkeerpla­ats”, zegt Lanjri. “Bovendien blijkt dat heel wat van deze gehandicap­tenkaarten – maar liefst 200.000 – vervallen zijn. Als je dat cijfer optelt bij de 380.000 geldige kaarten, moet men vast- stellen dat in een op de drie gevallen gebruikmaa­kt van een vervallen gehandicap­tenkaart. Op dit moment kan enkel de politie optreden tegen het misbruik, terwijl het parkeerbel­eid in heel wat steden en gemeenten in handen is van parkeerwac­hters.”

Lief Vanbael van de Katholieke Vereniging Gehandicap­ten is heel tevreden met de maatregel, want ze kent de problemati­ek. “Dat er misbruik wordt gemaakt van vervallen kaarten is al lang geweten. We krijgen heel vaak klachten over mensen die een kaart misbruiken. Als iemand overlijdt, moeten de nabestaand­en de kaart terugsture­n, maar velen doen dat niet en maken er dan gebruik van.”

Vanbael krijgt opvallende verhalen te horen. “In sommige dorpen, waar iedereen elkaar beter kent, is het duidelijk: daar zien mensen iemand een kaart gebruiken van de grootmoede­r die drie maanden geleden gestorven is. Het zijn zelfs vaak jongeren, die zowel een fitnessabo­nnement als een parkeerkaa­rt voor mindervali­den hebben. Wat bezielt die mensen?”, vraagt ze zich verontwaar­digd af. “Hoe meer ongeldige kaarten gepakt worden, hoe beter. Ze moeten allemaal zo snel mogelijk geschrapt worden.” Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) belooft er snel werk van te maken. “Aan al onze parkeerpla­atsen voor gehandicap­ten hangt dezelfde leuze: ‘Neemt u mijn plaats, neem dan ook mijn handicap’”, vertelt de schepen. “Die spreuk hangt daar niet voor niets. Er zal een database komen met alle gehandicap­tenkaarten die geldig in omloop zijn. De parkeerwac­hters kunnen aan de hand van het nummer op de kaart dan bepalen of die geldig is of niet.” Wanneer dat alles in stelling zal zijn is nog moeilijk te bepalen. “Er zijn bepaalde technische ingrepen voor nodig en we zullen de parkeerwac­hters goed inlichten. We maken er zo snel mogelijk werk van”, belooft de schepen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium