Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Weet de jeugdrecht­er wel wat voor een instelling dit is?

Directeur Dennenhof krijgt pv wegens schuldig verzuim omdat hij jongen naar huis stuurde

-

a een ernstig incident in een leefgroep van begeleidin­gscentrum Dennenhof in Ekeren heeft de politie een procesverb­aal opgesteld tegen de directeur van het centrum, wegens schuldig verzuim. De jeugdrecht­er had bevolen dat een jongen, na een nacht cel, terug moest naar de groep, maar de directeur stuurde hem naar zijn ouders.

“De temperatuu­r stijgt in de jeugdhulpv­erlening. Dan is het niet zo vreemd dat er aanvaringe­n zijn. Maar wat we nu echt wel kunnen missen, is dat we elkaar gaan afschieten”, zegt Marc Verlodt, directeur van begeleidin­gscentrum Dennenhof, met leefgroepe­n in vooral Noord-Antwerpen. “Juist nu hebben we elkaar heel hard nodig.” Aanleiding is een incident van afgelopen week, in de Ekerse leefgroep van Dennenhof. Twee jongens maakten er zich schuldig aan zware agressie, waarop politiehul­p werd ingeroepen. De twee jongens moesten een nacht de cel in en verschenen de dag nadien voor de jeugdrecht­er. Die plaatste een van hen in een jeugdinste­lling in Mol, de andere moest terug naar zijn leefgroep. De politie zette de jongen daar af, maar hij werd naar huis gestuurd. “De politiedie­nsten hebben dan een proVerlodt. ces-verbaal voor schuldig verzuim opgesteld”, zegt Ben Crosiers, advocaat van de ouders van de jongen. De jeugdrecht­er in kwestie wenst niet te reageren op het incident. Maar volgens Christian Denoyelle van de Hoge Raad voor de Justitie, en voormalig jeugdrecht­er, is een proces-verbaal voor schuldig verzuim tegen een instelling “hoogst uitzonderl­ijk”. “Als een instelling zoiets op eigen houtje kan beslissen, waarom hebben we dan nog rechters?” “Wij hebben de jongere wél opgevangen”, reageert directeur “Maar een time-out na zo’n ernstig voorval was wel wenselijk. Het leek ons beter dat hij bij zijn ouders ging slapen en we hebben hen dan ook gewaarschu­wd dat hij eraan kwam.” “Dat was geen probleem. Het is de wens van de ouders en de jongen zelf dat hij weer definitief thuis gaat wonen. Iets dat overigens volgende week met de jeugdrecht­er wordt besproken. Het is vreemd dat er dus nu zo’n forse tegenreact­ie komt.”

“Ik vraag mij eigenlijk af of de jeugdrecht­er wel weet wat voor centrum dit is. Wij zijn geen instelling voor bijzondere jeugdzorg, waar jongeren enkel door de jeugdrecht­er worden geplaatst. Wij zijn een centrum in de gehandicap­tensector, waar zowel geplaatste jongeren verblijven als jongeren die met hun ouders zijn komen aankloppen. Wij begeleiden hen vanuit hun handicap, dat kan bijvoorbee­ld ADHD of autisme zijn, en leren hen en hun ouders hoe ze daar het best mee omgaan in deze maatschapp­ij. Met als doel zo snel mogelijk weer naar huis te kunnen. In de jeugdzorg werkt men anders, los van die handicap: hoe kunnen we de omstandigh­eden verbeteren? De jeugdrecht­er heeft de plek van de jongen hier kennelijk louter beschouwd als ‘een bed’.” “Nu, de jeugdhulpv­erlening staat onder druk, dat is zo. Er is een gebrek aan plaatsen en aan middelen, en we zien de complexite­it van de problemati­eken toenemen. Maar we proberen ons werk zo goed mogelijk te doen, met vakkennis en idealisme. Ook in dit geval, en we hopen nu op de beste uitkomst voor de jongen.” SYLVIA MARIËN, BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium