Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zussen lijden allebei aan MS: “We bekijken het dag per dag”

Vier jaar na Lauren (21) uit Brecht krijgt ook Amber (19) diagnose van multiple sclerose

- KRISTIN MATTHYSSEN

Op 4 december 2013 kreeg Lauren Van Gestel (21) uit SintLenaar­ts (Brecht) te horen dat ze aan MS (multiple sclerose) lijdt. De wereld van Lauren, maar ook die van haar naasten, stortte in. Een maand geleden kreeg haar jongere zus Amber (19) dezelfde diagnose.

We moeten langs de achterdeur komen, want de gang vooraan staat vol tombolapri­jzen voor het Mega Smulfestij­n dat ze op 19 november in Wuustwezel ten voordele van de MS Liga organisere­n. Vorig jaar hadden Laurens vriendinne­n zelf dat initiatief genomen, omdat de MS Liga wetenschap­pelijk onderzoek naar de ziekte steunt. En ook wel omdat de MS Liga Lauren heel goed begeleidt doorheen het hele proces. Het smulfestij­n werd een enorm succes. Meer dan 5.600 euro kon worden overgemaak­t. Een ijverige werkmier toen bij de bediening van de gasten was Amber, de jongere zus van Lauren. Ze zijn maar met z’n tweetjes thuis. Amber leefde erg mee met Lauren, want MS blijft vooralsnog een ongeneesli­jke ziekte die de zenuwbanen aantast. En toen gebeurde het ondenkbare: ook Amber kreeg vorige maand de diagnose dat ze MS heeft. “Zoiets wil je als ouder niet horen”, vertelt hun moeder. “Eerst hadden we één zieke dochter en één gezonde. Nu hebben we twee zieke dochters. Je zou zo graag die ziekte willen overpakken van hen, maar het gaat niet.”

Ontkenning­sfase

Of Amber het zag aankomen? “Op mijn 16de had ik al eens met een hernia gesukkeld. Een paar maanden geleden voelde ik dat mijn been begon te tintelen als ik een tijdje gewandeld had. Ik moest opnieuw aan die hernia denken. De huisarts twijfelde of het van mijn rug kwam en verwees me door naar het ziekenhuis. Op de MRI-scan waren kleine hersenlets­els te zien. Een paar jaar geleden had ik ook al eens last van mijn ene oog. Ik zag wazig. Toen bleek er ook iets mis tussen de connectie hersenen-oog, maar ze gingen ervan uit dat het iets eenmaligs was. In het begin probeerde ik het nog te ontkennen. Het kon toch niet? Twee zussen met MS. Ik probeer het nog altijd wat te verdringen.” Amber ziet nog altijd niet zo goed uit haar ene oog. Voor haar been kreeg ze een cortisonek­uur. “Omdat ik na mijn eerste opstoot binnen vier weken een nieuwe kreeg, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Daar hebben ze direct beslist om al tweedelijn­smedicatie op te starten. Op 18 september kreeg ik mijn eerste baxter. Die moet ik nu elke vier weken krijgen. Voorlopig reageert mijn lichaam wel snel op die medicatie.”

Vele gezichten

MS is een ziekte met vele gezichten. Bij Lauren is het verloop helemaal anders. “Ik was bijna 18 en net zes weken begonnen aan een studie Office Management aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen”, vertelt Lauren. “Ik had al langer last van gevoelloos­heid in mijn handen en voeten. Af en toe had ik vlekken voor mijn ogen. In november was ik in Antwerpen op straat zonder aanleiding gevallen. Mijn ouders vonden het niet normaal dat een meisje van zeventien 17 ‘zomaar’ viel. Een MRI en ruggenmerg­punctie gaven uitsluitse­l.” Laurens ziekteproc­es ging de eerste drie jaar veel sneller dan verwacht. In een halfjaar had ze vijf opstoten. “In die slechte periodes kon ik amper nog stappen. Gelukkig had ik steun van de MS-nurse van De Mick in Brasschaat en kan ik veel van mij afschrijve­n in mijn blog, Made Stronger.” Omdat de medicatie bij Lauren niet het gewenste effect had, kreeg ze in oktober 2016 een eerste baxter van een nieuw medicijn. “Ik moet nu elke 24 weken naar het ziekenhuis voor een baxter en dat nieuwe medicijn werkt heel goed. Ik ben al een jaar opstootvri­j en werk intussen dertig uren per week in een administra­tieve functie. Ik word wel sneller moe en mijn fijne motoriek is minder. Een strikje maken rond een geschenkje is geworstel. Maar ik ben heel blij dat ik dit nieuwe medicijn mag uittesten.”

Discipline en doseren

Amber heeft nog geen vriend, maar zou wel later graag kinderen krijgen. Lauren heeft wel een vriend, maar geen kinderwens, waardoor ze kan deelnemen aan die test voor het nieuwe medicijn, waarvan ook de bijwerking­en nog onderzocht worden. Meedoen aan zo’n test vraagt enkele jaren engagement. “En je mag intussenti­jd niet zwanger worden.” Of Lauren geen kinderen wil omdat ze 3% kans heeft om de ziekte door te geven (zie kader)? “Ik denk gewoon dat het veel te vermoeiend zou zijn voor mij. Omdat ik nu al een jaar opstootvri­j ben, vergeten mensen soms dat ik ziek ben. Discipline en doseren zijn belangrijk. Volgens mij gaat Amber het daar veel moeilijker mee hebben dan ik, want zij heeft een veel drukker sociaal leven en zit niet graag thuis. Ze zal keuzes moeten leren maken.” Lauren praat opener over MS. Ze kan haar gevoelens kwijt in haar blog Made Stronger. “Ik ben meer gesloten”, zegt Amber. “Over MS praten of schrijven helpt mij niet. Pas op: we hebben wel veel steun aan elkaar. Ik heb al gas teruggenom­en en gelukkig heb ik vriendinne­n die me begrijpen.” Terwijl Lauren stopte met haar studie – ook op doktersadv­ies omdat de stress in die periode niet goed was voor haar opstoten – is Amber wel aan haar hogeschool­studie Event- en Projectman­agement begonnen. “Je krijgt een speciaal statuut als je een medische aandoening hebt, waardoor ik bijvoorbee­ld lessen mag missen als ik voor mijn baxter moet gaan. Er wordt rekening mee gehouden.” Hoe de zussen hun toekomst zien? “Vorige week zagen we in het programma Over Winnaars hoe Koen Wauters naar Jordanië trok met een MS-patiënt in een rolstoel. Dat is dan toch even confronter­end. Maar er zijn ook milde vormen van MS. We moeten dag per dag bekijken. Niets is nog vanzelfspr­ekend. Een week op voorhand afspreken om naar Pairi Daiza te gaan? Het is altijd afwachten hoe we ons die dag voelen.”

www.facebook.com/ MadeStrong­erBlog 19 november, 12.30u20u, Mega Smulfestij­n ten voordele van MS Liga, De Art/Godelievez­aal, Achter d’Hoven 63 in Wuustwezel

 ??  ??
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Amber (19) en Lauren (21) Van Gestel. “Er zijn ook milde vormen van MS. We moeten afwachten hoe de ziekte bij ons gaat evolueren.”
FOTO KOEN FASSEUR Amber (19) en Lauren (21) Van Gestel. “Er zijn ook milde vormen van MS. We moeten afwachten hoe de ziekte bij ons gaat evolueren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium