Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Eviva España’ na bijna 50 jaar weer hot in Spanje

Zomerhit uit 1971 van Antwerpse zangeres Samantha (69) is strijdlied voor Spaanse nationalis­ten

-

500.000 Belgische frank of 12.300 euro aan royalties heeft de Antwerpse Samantha aan Eviva

España verdiend. Een habbekrats, want er zijn wereldwijd 42 miljoen exemplaren van verkocht. “Ach, ik was zo naïef, het zou me nu niet meer overkomen”, zegt de 69jarige Christiane Bervoets, zoals de zangeres echt heet. Sinds de tegenbetog­ers van het Catalaanse referendum haar lied met tienduizen­den tegelijk in de straten van Barcelona hebben gezongen, is Samantha weer even populair.

En populair is ze zeker geweest. Met hits als Nachten van Parijs, Ik Hou van jou, maar toch vooral met Eviva España (wat zoveel betekent als ‘leve Spanje’). Het was dé zomerhit van 1971, waarmee ze destijds tien weken lang live met het orkest van Frances Bay op de toenmalige BRT mocht optreden. Dat de Spaanse nationalis­ten het nu gebruiken als strijdlied, maakt haar trots. “En toch: toen ik de melodie voor het eerst hoorde, vond ik het maar niks”, zegt Christiane Bervoets, de naam waarmee zangeres Samantha is geboren. Achter De Roma in Borgerhout, als dochter van bakker Bervoets uit de Oudstrijde­rstraat.

Fel karakter

We ontmoeten Samantha – zo wordt ze nog altijd overal aangesprok­en – in het woonzorgce­ntrum De Regenboog in Zwijndrech­t. De zangeres, die eind jaren zestig tijdens crochetwed­strijden – gepresente­erd door Tony Corsari – werd ontdekt, lijdt al 27 jaar aan multiple sclerose (MS). Omdat ze niet meer voor zichzelf kan zorgen, verblijft ze sinds vijf jaar in De Regenboog. Maar tot anderhalf jaar geleden trad ze nog op. Met haar stem is niets mis, maar door de ziekte kan ze zich moeilijk verplaatse­n.

“Ik ben altijd positief met mijn ziekte omgegaan”, vertelt ze. “Vijftien jaar lang heb ik zelfs in mijn rolstoel opgetreden. Nu zing ik niet meer. Ik vind dat je in schoonheid moet eindigen. Beter dan dat ze je van het podium moeten takelen. Ik herinner me nog dat er tijdens een van mijn optredens met mijn rolstoel een vrouw naar me toe kwam: ‘Als ik u was, zou ik mij ophangen.’ Weet je wat ik heb geantwoord? ‘Als ik uw mottig bakkes had, had ik dat al lang gedaan.’”

Christiane Bervoets was altijd al een felle. Niet op haar mondje gevallen en populair bij de mannen. “Ik heb er wel wat gekend, ja”, lacht ze. “De showbizz was toen al een jungle. Maar op financieel vlak heb ik me toch nogal laten doen, ik was zo naïef. Geld interessee­rde me niet. Maar ik wil niet klagen. Ik moet geen boterham laten en kan me dit verblijf gemakkelij­k permittere­n. Gelukkig heb ik ook het pensioen van mijn man, die politieage­nt is geweest. Anders zou het maar pover zijn geweest. Toch steekt het als ik hoor dat Leo Caerts (de componist van Eviva España, red.) nog elke twee jaar heel veel geld krijgt voor dat liedje. Het zou me vandaag niet meer overkomen, dat weet ik zeker.”

CHRISTIANE BERVOETS (SAMANTHA) Zangeres “In Spanje beweren ze dat de Spaanse versie ‘Y Viva España’ van Manolo Escobar de originele is. Dat kan ik niet goed hebben.”

Tweede volkslied

Van de originele, Vlaamse versie van Eviva España zijn 127.000 exemplaren verkocht. Wereldwijd ruim 42 miljoen. “Er zijn tientallen versies gemaakt, maar de enige echte originele versie is die uit 1971, door mij gezongen. In Spanje beweren ze dat de Spaanse versie van Escobar de originele is. Dat kan ik niet goed hebben.” In 1973 bracht Manola Escobar de Spaanse versie Y Viva España (Vertaald: ‘en lang leve Spanje’) uit. Hij verkocht er 10 miljoen stuks van. Y Viva España werd een soort tweede volkslied in Spanje. In 2010, het jaar dat Spanje het WK voetbal had gewonnen, werd het samen met de nationale ploeg door Escobar gezongen op het overwinnin­gsfeest. “Ik had het wel verwacht dat die nationalis­ten Eviva España als politiek lijflied zouden gebruiken tijdens dat referendum in Catalonië”, vertelt ze verder. “Ik herinner me dat ik een keertje met het symfonieor­kest van Dolf van der Linden moest optreden in de studio in Hilversum. Dat was ten tijde van dictator Franco. Ik mocht Eviva España niet zingen, omdat het te veel nationalis­tische gevoelens zou losweken. Ik heb niks met politiek, maar het doet me toch wel wat als ik die massa mijn lied na zovele jaren nog een keer hoor zingen.” KARIN VANHEUSDEN

 ??  ??
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Christiane Bervoets, alias Samantha. Ze verblijft sinds vijf jaar in woonzorgce­ntrum De Regenboog in Zwijndrech­t. “Ik was vroeger zo naïef”, vertelt ze.
FOTO KOEN FASSEUR Christiane Bervoets, alias Samantha. Ze verblijft sinds vijf jaar in woonzorgce­ntrum De Regenboog in Zwijndrech­t. “Ik was vroeger zo naïef”, vertelt ze.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een groep Catalanen die tegen onafhankel­ijkheid is, protesteer­t in Barcelona. Hun strijdlied: Y Viva España, de Spaanse versie van de Vlaamse zomerhit.
FOTO PHOTO NEWS Een groep Catalanen die tegen onafhankel­ijkheid is, protesteer­t in Barcelona. Hun strijdlied: Y Viva España, de Spaanse versie van de Vlaamse zomerhit.
 ?? FOTO'S RR ?? Boven: de cover van de originele plaat uit 1971. Onder: de Spaanse versie Y Viva España, die in Spanje populair is.
FOTO'S RR Boven: de cover van de originele plaat uit 1971. Onder: de Spaanse versie Y Viva España, die in Spanje populair is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium