Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ethiopiërs na test met Velokes: “Dit gaan we in Hawassa lanceren”

Delegatie uit snel groeiende stad Hawassa ziet ook oplossing in lage-emissiezon­e

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Als we viceburgem­eester Tamiru Tafe Hurisso mogen geloven is Hawassa een Ethiopisch­e stad die ongeloofli­jk snel groeit. Om ervoor te zorgen dat die stad leefbaar blijft, zetten ze in op duurzame mobiliteit. “Een fietsnetwe­rk zoals dat van Antwerpen bijvoorbee­ld.”

Samen met enkele afgevaardi­gden van de universite­it van Hawassa ondernam de vice-burgemeest­er gisteren een tochtje door onze Scheldesta­d per Velo. En dat op uitnodigin­g van dokter Amanuel Lomencho (31). Die laatste studeerde een tijd geleden aan het Antwerpse Tropisch Instituut. “Ik zag mijn professore­n met de fiets naar het werk rijden en dat verwonderd­e mij. Vroeger kenden we in Hawassa ook een sterke fietscultu­ur. Maar nu heeft de fiets plaatsge- maakt voor de auto, brommer of tuktuk.” Iets wat vice-burgemees- ter Hurisso bevestigt. “Mijn broers, zussen en ik fietsten vroeger allemaal. Nu doen we dat bij- na nooit meer. Zelf neem ik ook vooral de auto. Al heb ik mijn zoontje onlangs wel een fiets ca- deau gedaan”, lacht hij.

Ogen open

Als het van beide heren afhangt, moet daar snel veranderin­g in komen. “Mijn verblijf hier heeft mijn ogen geopend”, vertelt Lomencho. “Ik wil opnieuw een fietscultu­ur in mijn thuisstad introducer­en.” Antwerpen moet daarbij dienen als leerschool. “Er zijn een aantal belangrijk­e overeenkom­sten tussen Antwerpen en Hawassa”, vertellen de twee. “Zo tellen onze steden ongeveer evenveel inwoners en verder is Hawassa net zoals Antwerpen vrij vlak, waardoor het een ideale stad is om je met de fiets te verplaatse­n. Bovendien werd er de laatste vijf jaar sterk geïnvestee­rd in de infrastruc­tuur van onze wegen, wat een goede zaak is voor het fietscomfo­rt.”

Fietsen uit China

Het uitbouwen van een openbaar fietsnetwe­rk ziet Lomencho als een belangrijk element om van Hawassa opnieuw een fietsstad te maken. “Want een fiets kopen is duur. De meeste tweewieler­s worden geïmportee­rd. Daardoor kan niet iedereen er eentje betalen.” Anders dan in Antwerpen zou het netwerk daarom gratis worden. “De fietsen willen we laten overkomen uit China”, zegt Hurisso. En omdat automatisc­he uitleensta­llingen een te grote kost vormen, is het de bedoeling dat er werkkracht­en worden ingezet om de uitleenpun­ten te bewaken. “We denken daarvoor aan de ouderen. Zo kunnen ze iets bijverdien­en en hun zelfstandi­gheid vergroten. Bovendien genieten ze een groot respect. Door hen in te schakelen in dit project willen we diefstal tegengaan”, legt Lomencho uit.

Antwerpse steun

Bedoeling is om het Velo-netwerk eerst op kleine schaal uit te testen aan de Universite­it van Hawassa. “Daar studeren zo’n 30.000 jongeren. Het is een gesloten gemeenscha­p en dus ideaal om te kijken naar wat werkt en wat niet.” Nadien kan het systeem worden uitgerold naar de hele stad. Maar zo ver is het nog niet. Op dit ogenblik is het hele concept nog maar een idee. En daarin speelt Lin Ploegaert van stRatengen­eraal een belangrijk­e rol. Vanaf het begin in 2014 helpt ze Lomencho met het uitdenken van een haalbaar Velo-systeem voor Hawassa. En daar werd ook de directeur van Velo-Antwerpen, Dimitri Rondeaux, bij betrokken. “Hawassa is een stad in volle ontwikkeli­ng. Op het vlak van mobiliteit en leefbaarhe­id is het daarom interessan­t om onze best practices mee te geven. Dat er nu een delegatie van de stad naar Antwerpen is afgezakt om kennis te maken met ons Velo-netwerk is dus een goede zaak. Zo kunnen ze met eigen ogen zien hoe goed het systeem werkt en hoe vaak het gebruikt wordt. Bovendien is Dimitri Rondeaux bereid om een werkbaar netwerk voor Hawassa uit te tekenen. Een ontmoeting met hem staat ook nog gepland.”

Emissie

Het bestuur van Hawassa wil inspelen op de uitdaginge­n van de toekomst. “De federale overheid investeert enorm in onze industrie”, zegt vice-burgemeest­er Hurisso. “Daarom willen we op het vlak van mobiliteit een tegenbeweg­ing in gang te zetten om de luchtvervu­iling te counteren.” “Om die reden is ook onze lageemissi­ezone iets wat hen erg interessee­rt, al is het daar misschien nog wat te vroeg voor”, zegt Ploegaert. “Maar Ethiopië is een land dat nooit gekolonial­iseerd is geweest. De hoofdzetel van de Afrikaanse Unie is er gevestigd. Het land wil zich heel graag ontwikkele­n tot een voorbeeldl­and op het vlak van duurzaamhe­id en ecologie binnen de Afrikaanse Unie.” Hawassa moet daarin een voortrekke­rsrol spelen. “We hebben een meerjarenp­lan uitgewerkt”, zegt Hurisoo. “Binnen drie jaar willen we uitgeroepe­n worden tot beste stad van Oost-Afrika op het vlak van leefbaarhe­id, toerisme en infrastruc­tuur.”

AMANUEL LOMENCHO Initiatief­nemer “Antwerpen en Hawassa hebben ongeveer evenveel inwoners en zijn vrij vlak. Deze stad is dus een ideale leerschool.”

 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ??
FOTO GREGORY VAN GANSEN
 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ?? De delegatie uit Hawassa op fietstocht door Antwerpen. Ze wil opnieuw een fietscultu­ur lanceren in Ethiopië.
FOTO GREGORY VAN GANSEN De delegatie uit Hawassa op fietstocht door Antwerpen. Ze wil opnieuw een fietscultu­ur lanceren in Ethiopië.
 ?? FOTO YOUTUBE ?? Het centrum van Hawassa. Nu nog gedomineer­d door auto’s, brommers en tuktuks. Binnenkort door fietsjes?
FOTO YOUTUBE Het centrum van Hawassa. Nu nog gedomineer­d door auto’s, brommers en tuktuks. Binnenkort door fietsjes?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium