Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fraai debuut

Hein Vanhaezebr­ouck begint met 34zege bij KV Mechelen

- THOMAS STANDAERT

Hein Vanhaezebr­ouck heeft zijn start als coach bij Anderlecht nét niet gemist. Aan vier doelpunten voor de rust had een ontketend Anderlecht genoeg om voor het eerst in vijf jaar te komen winnen in Mechelen. Met een 14ruststan­d leek voor Malinwa een pandoering in de maak, maar na een knappe remonte met goals van Pedersen en Bandé strandde KV uiteindeli­jk nog op een zucht van een gelijkspel.

Met 16.000 waren ze, de Malinwafan­s die geloofden dat hun team in staat zou zijn de blijde intrede van Hein Vanhaezebr­ouck bij Anderlecht te vergallen. Een dik kwartier bleef die hoop overeind. Vanaf dan begon ‘de grote Hein-show’, met Gerkens, een herboren Hanni en een ongrijpbar­e Onyekuru als uitblinker­s op het veld.

Hanni als aangever

Ferrera koos ervoor om het gekende systeem-Vanhaezebr­ouck te beantwoord­en met een vijfmansde­fensie. Ivan Tomecak kreeg verrassend - met dank aan de rechter in kort geding meteen een basisplaat­s op links en Rherras stond voor de moeilijke taak om een hele avond achter torpedo Onyekuru aan te lopen. KV begon het best met een eerste (en enige) goede actie van Tomecak en een dreigende Ganvoula, maar moest vanaf het kwartier de controle aan een steeds sterker wordend Anderlecht laten. Op de vertrouwde Mechelse grond schudde Sofiane Hanni de vele fluitconce­rten van de voorbije maanden van zich af. Na een eerste schot naast de paal zette de Algerijn met een magistrale blinde pass Pieter Gerkens op weg naar de 0-1. Anderlecht leek opeens verlost van alle perikelen van de laatste maanden en duwde door. Kums mikte een knappe aflegger van Gerkens naast, maar twee minuten later was het wel raak. De buitenspel­val van KV klapte niet tijdig dicht - alweer op een prima steekballe­tje van Hanni - en Onyekuru en Teodorczyk, de twee topschutte­rs van vorig seizoen, mochten onderling uitmaken wie Coosemans mocht vloeren. Teo liet de eer aan Henry: 0-2. Boeken toe, zou je denken. Maar Rob Schoofs had nog een eitje te pellen met Vanhaezebr­ouck. De Limburger twijfel-

de niet op een aflegger van Rits en zag zijn schot via de knie van Kara voorbij een kansloze Boeckx tegen de touwen gaan. Niet dat die aansluitin­gstreffer veel indruk maakte op Hein en zijn team. Anderlecht bleef gretig de vele gaten in de Malinwadef­ensie opzoeken en dreef de score nog voor de rust op tot 1-4, via een nieuwe klasseflit­s van Onyekuru en typische spitsengoa­l van Teodorczyk.

Doelpunt van de hoop

Helemaal over en out, zou je opnieuw denken, maar KV bleek nog steeds niet uitgeteld. Met een viermansde­fensie en El Messaoudi als extra middenveld­er startte KV allerminst als een geslagen hond aan de tweede helft. Achterin werd er beter verdedigd en voorin ging KV met pogingen van Croizet en Ganvoula op zoek naar het doelpunt van de hoop. Met de inbreng van Pedersen voor een bleke Ganvoula kwam dat er ook. Nadat Cocalic eerst nog een bal van Teodorzcyk van de lijn moest redden, haalde de Deense invaller op de tegenaanva­l het maximale uit een lage voorzet van Rherras. Met een knappe kopbal in de duik, netjes geplaatst in het hoekje, deed Pedersen een bomvol AFAS Stadion opnieuw opleven. De blik van Hein werd naast de lijn al wat meer zorgelijk, maar echt in de problemen kwam zijn ploeg niet meer. Anderlecht beperkte zich, met de thuismatch tegen de sterren van PSG in het vooruitzic­ht, tot het controlere­n van de wedstrijd en probeerde op de tegenaanva­l de genadestoo­t uit te delen. Uitblinker­s Gerkens en Hanni - luid toegejuich­t door de Anderlecht­fans - werden naar de kant gehaald. KV - zonder een lichtgeble­sseerde Croizet - bleef moedig op zoek gaan naar een late aansluitin­gstreffer. Een klus voor wie anders dan de onvermijde­lijke Hassane Bandé. De Burkinese sluipschut­ter haalde bij het ingaan van de blessureti­jd uit van buiten de zestien en klopte Boeckx een derde keer met een lage schuiver. Tot een historisch­e comeback kwam het niet meer. De zucht van opluchting bij Vanhaezebr­ouck bij het laatste fluitsigna­al van Lardot was veelzeggen­d. KV blijft onder aan het klassement hangen, maar kan zich ongetwijfe­ld optrekken aan de mentale veerkracht die ze het de rust toonde.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO ISOSPORT ??
FOTO ISOSPORT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium