Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oostenrijk krijgt jongste staatshoof­d ter wereld

Ook christende­mocraten winnaars na vuile parlements­verkiezing­en

- ROGER HUISMAN

De Oostenrijk­ers maken een ruk naar rechts. De ÖVP van Sebastian Kurz is zondag de grote winnaar geworden van de parlements­verkiezing­en. De 31-jarige Kurz wordt daarmee de jongste president ooit in Europa en de jongste ter wereld. Het programma van Kurz schurkt aan tegen dat van de radicaal-rechtse FPÖ - strengere immigratie­regels, een volledige stop van de illegale migratie waardoor een alliantie met FPÖ een uitgemaakt­e zaak lijkt. Vooral de groenen kregen een flinke pandoering van de Oostenrijk­se kiezer.

Oostenrijk stevent af op een regering met de extreemrec­htse Vrijheidsp­artij FPÖ en de christende­mocratisch­e volksparti­j ÖVP. Uit de eerste uitslagen komt de ÖVP van de piepjonge Sebastian Kurz (31) als grote winnaar uit de bus met 31,4% van de stemmen.

De ÖVP wint hiermee fors terrein. De partij laat de FPÖ achter zich. De sociaaldem­ocratische SPÖ stabilisee­rde volgens de laatste uitslagen op 26,8%. De rechts-radicale partij van de ooit met neonazi’s flirtende Heinz-Christian Strache ging met 5,8% vooruit en haalde 26,3%. Hiermee zette de partij de beste score neer sinds 1999. De Groenen kregen een oplawaai van min 8,7% en zouden met 3,7% net niet de kiesdrempe­l van 4% halen.

Balkanrout­e

Hoewel er verschille­nde coalitiemo­gelijkhede­n zijn, lijkt Oostenrijk zich op te maken voor een regering tussen de FPÖ en de ÖVP van huidig minister van Buitenland­se Zaken Sebastian Kurz. Die vindt zichzelf te jong voor kinderen, maar oud genoeg om de nieuwe kanselier van de 8,7 miljoen inwoners tellende Alpennaar republiek te worden.

Oostenrijk heeft er een bizarre en vuile verkiezing­scampagne op zitten. Kurz, die er prat op gaat dat hij de Balkanrout­e voor vluchtelin­gen heeft gesloten, slaagde erin de thema’s van de FPÖ te kapen. In 2015 kreeg Oostenrijk 90.000 vluchtelin­gen over zich heen, relatief meer dan Duitsland. Koren op de molen van de FPÖ die helemaal de euroscepti­sche en islamvijan­dige kaart uitspeelde. Op het hoogtepunt van de vluchtelin­gencrisis flirtte de partij met de kaap van 35% in de peilingen, ten koste van de ÖVP. Tot Sebastian Kurz daar eerder dit jaar de macht overnam en vrij snel de stekker uit de grote coalitie met de SPÖ trok. Kurz besloot de FPÖ met gelijke wapens te bevechten. In een strategien­ota omschreef hij de basisstemm­ing van de Oostenrijk­se bevolking met kernwoorde­n als angst, nijd, haat en ontstemd over het systeem. Hij zag vooral angst voor buitenland­se overheersi­ng en het gevoel niet meer baas in eigen huis te zijn.

Volgens Kurz was er maar één manier om de FPÖ af te remmen en dat was tegemoetko­men aan deze basisstemm­ing. Kurz stuurde zijn partij richting rechts met belofte om de migrantenr­outes Europa te sluiten, de sociale uitkeringe­n voor asielzoeke­rs op een laag niveau te houden en vreemdelin­gen uit te sluiten van uitkeringe­n tot ze vijf jaar in Oostenrijk gewoond hebben. Tijdens de campagne verbond hij ieder thema met migratie, of dit nu over crèches, belastinge­n of rechtvaard­igheid ging. Dat leverde hem spottende commentare­n op. “In de verkeerspo­litiek zou hij zeggen dat het probleem de burkadraag­sters zijn die illegaal dubbel parkeren op de rijbaan voor islamitisc­he crèches”, merkte een commentato­r van zender ORF op.

Angsten domineren

De campagne was vuil. De SPÖ had een adviseur in dienst die Kurz op Facebook door ‘fake news’ in diskrediet bracht. De ÖVP werd ervan verdacht een voormalige medewerker van de SPÖ veel geld aangeboden te hebben in ruil voor insiderinf­ormatie. De FPÖ beschuldig­de Kurz ervan dat hij hun verkiezing­sthema’s inpikte en FPÖ-topkandida­at Heinz-Christian Strache noemde hem een “oplichter”.

Merkwaardi­g is dat de Oostenrijk­ers vorig jaar met Alexander Van der Bellen een Groene president kozen die offensief campagne voerde voor een open samenlevin­g. Dat kapitaal is tijdens de voorbije campagne niet aangeboord. Volgens onderzoeke­r Christoph Hofinger van het sociale onderzoeks­centrum SORA ervaren veel mensen uit de middenklas­se een innerlijke gespletenh­eid. Aan de ene kant maken ze zich zorgen over de vele inwijkelin­gen, maar aan de andere kant is er nog bereidheid om vluchtelin­gen te helpen. Tijdens de campagne domineerde­n die angsten en ergernisse­n. De grote partijen hebben volgens Hofinger deze verscheurd­heid niet begrepen. Als winnaar van de verkiezing­en heeft Kurz het recht om als eerste een regering samen te stellen. Een grote coalitie met de SPÖ lijkt uitgeslote­n, dus moet hij wel in zee gaan met de FPÖ.

 ??  ?? FOTO REUTERSSeb­astian Kurz kreeg 31,4% van de stemmen achter zich.
FOTO REUTERSSeb­astian Kurz kreeg 31,4% van de stemmen achter zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium