Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Even rustig bekomen in de ‘borstloung­e’

Patiënten kunnen in alle discretie prothese passen

- MAAIKE FLOOR

In ZNA Middelheim is zaterdag de borstloung­e geopend, een ruimte waar borstkanke­rpatiënten in een huiselijke sfeer moeilijke gesprekken kunnen voeren. Of waar ze op hun gemak borstproth­eses en pruiken kunnen passen.

“Niet iedereen heeft de luxe om in een eenpersoon­skamer te liggen”, zegt dokter Amin Makar, coördinato­r van de borstklini­ek. “Dan is het niet zo evident om met alleen maar een dun gordijntje ertussen gesprekken te voeren over amputatie, littekens, seksualite­it of andere gevoelige onderwerpe­n. Daarom is de borstloung­e echt een aanwinst.”

Meer dan 30% van de borstkanke­rpatiënten is jonger dan 30. Zij hebben vaak nog kleine kinderen, die het ook moeilijk hebben met de steriele ziekenhuis­sfeer. “Vroeger ging ik altijd in mijn witte doktersjas naar patiënten”, vertelt dokter Amin Makar. “Tot ik tien jaar geleden de kamer van een jonge stewardess met borstkanke­r binnen ging. Haar kinderen waren erbij en pakten hun moeder meteen stevig vast om haar te beschermen tegen die enge dokter. Sindsdien ga ik altijd in mijn gewone kleren naar patiënten. Een warme sfeer is belangrijk voor patiënten en hun familie.”

Hartjeskus­sens

ZNA Middelheim is, na Sint-Augustinus en het UZA, het derde ziekenhuis in Antwerpen met een borstloung­e. Alle kwamen er met steun van de American Women’s Club Antwerp. “We vinden het belangrijk om een huiselijke plek te creëren voor de patiënten”, zegt voorzitste­r Carol Brazle, die zelf ook twee keer behandeld is voor borstkanke­r. “We maken ook kussens in de vorm van een hart die de patiënten kunnen gebruiken om na een operatie de druk te verlichten in de oksel. Tegelijk is het een morele steun, een hart onder de riem. We krijgen daar heel warme reacties op. Laatst vroeg een dochter van een patiënte die het niet gered had of ze het kussen mocht houden als aandenken aan haar moeder. Dat zijn aangrijpen­de momenten.”

Psychologe­n in dienst

ZNA Middelheim heeft ook psychologe­n in dienst om patiënten en hun familie bij te staan. “Of je nu 30 of 70 bent, het is altijd heel ingrijpend om borstkanke­r te krijgen. Helemaal als er een amputatie nodig is. Je verliest toch een deel van je vrouwelijk­heid en het kost tijd om aan dat idee te wennen”, vertelt psychologe Hanne Craeymeers­ch.

“In de borstloung­e is een spiegel met een kamerscher­m ernaast. Hier kunnen patiënten al eens rustig naar het litteken kijken, alleen of samen met hun partner. Maar net zo goed kunnen er gesprekken worden gevoerd over de verdere behandelin­g of is het een plek om even te ontspannen met de kinderen.”

HANNE CRAEYMEERS­CH

Psychologe

“Of je nu 30 of 70 bent, het is altijd heel ingrijpend om borstkanke­r te krijgen.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT. ?? Dokter Amin Makar (midden), met zijn team en Carol Brazle (met hartkussen).
FOTO ROBBIE DEPUYDT. Dokter Amin Makar (midden), met zijn team en Carol Brazle (met hartkussen).
 ??  ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT
FOTO ROBBIE DEPUYDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium