Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederland stuurt lijken naar Antwerpen voor onderzoek

- (dvd)

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat op jaarbasis een 75tal lijken naar Antwerpen sturen voor onderzoek, omdat het met capaciteit­sproblemen kampt.

Volgens forensisch patholoog Werner Jacobs van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is zijn dienst perfect in staat om die extra werkdruk op te vangen. “Als universita­ire dienst kunnen wij nu eenmaal soepeler inspelen op een verhoogde vraag dan het NFI”, zegt hij.

In 2016 voerde het NFI 262 gerechteli­jke lijkschouw­ingen uit. Volgens Jacobs ligt dat aantal verhouding­sgewijs niet hoger dan in België, maar is het systeem bij ons anders georganise­erd. “Een verschil tussen de werking in Nederland en die in België is dat alle gerechteli­jke lijkschouw­ingen in Nederland worden uitgevoerd door het NFI, een groot, gecentrali­seerd labo dat werkt in de schoot van het ministerie van Justitie”, zegt Jacobs.

“In België zijn het de universita­ire ziekenhuiz­en die werken in opdracht van de verschille­nde parketten. Dat maakt dat wij soepeler kunnen inspelen op een verhoogde vraag.”

Zelfde werkwijze

Op het vlak van de lijkschouw­ingen zelf wordt er in Nederland op dezelfde manier gewerkt als in Antwerpen. Dat is een van de redenen waarom het NFI voor het UZA in Edegem koos. “Het gaat dan om de kwaliteits­normen en de criteria die vereist zijn om het werk te doen op een hoog wetenschap­pelijk niveau”, aldus Jacobs.

In Nederland zorgt de doorverwij­zing van de lichamen naar Antwerpen voor ophef. Volgens de onafhankel­ijke patholoog Frank van de Groot hadden de capaciteit­sproblemen vermeden kunnen worden. In het radioprogr­amma Argos noemt hij het transporte­ren van lichamen van Nederland naar Antwerpen absurd.

 ?? FOTO DRIES LUYTEN ?? Forensisch patholoog Werner Jacobs van het UZA.
FOTO DRIES LUYTEN Forensisch patholoog Werner Jacobs van het UZA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium