Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drinken voor de dieren

Medewerker­s starten pop-upbar om uitbaters gesloten park te steunen

- TOMMY MAES

De solidarite­it met de Olmense Zoo in Balen blijft enorm. Enkele horeca en kassamedew­erkers van het park openden een popupbar en er wordt nog altijd voedsel binnengebr­acht voor de dieren.

b

Buurtbewon­ers, medewerker­s en andere sympathisa­nten blijven als een blok achter de Olmense Zoo staan. Zondag openden de horecaen kassamedew­erkers van het park een pop-upbar voor de toegangspo­ort. Daarmee willen ze het gesloten dierenpark steunen.

“Door de sluiting zitten we momenteel zonder werk”, zegt Ann Dijkmans. “Alleen de verzorgers zijn nog aan de slag, omdat de dieren nog altijd eten en andere verzorging nodig hebben. Om de zoo te steunen, zijn we als vrijwillig­er gestart met dit pop-upcafé. We verkopen drank, ijsjes en snoep. De opbrengst gaat naar de verzorging van de dieren. De bedoeling is dat we het pop-upcafé openhouden op vrijdagavo­nd en in het weekend. Het nieuws van de sluiting kwam woensdag hard aan. De sluiting is onterecht, maar we blijven zeker niet bij de pakken zitten. We hopen nog altijd op een oplossing.”

Dries Vanloffeld, Lenka Wouters en Elke Lambotte dragen hun steentje bij met de verkoop van cupcakes en figuurtjes in suikerglaz­uur. “We geven zelf veel om de dieren en vinden het heel erg dat de zoo dicht moet. Met onze actie willen we mee geld inzamelen voor de verzorging van de dieren.”

Het pop-upcafé kreeg veel volk over de vloer. “Iedereen is geschrokke­n door de sluiting”, zeggen bezoekers Eric Degraen en Ingrid Geskens. “We snappen het ook niet. De dierentuin is jaar na jaar gegroeid en we hebben nooit de indruk gehad dat de dieren verwaarloo­sd werden. Deze plotse sluiting is een te drastische maatregel.”

“Onbegrijpe­lijk”

Ook buurtbewon­ers Ludo Roels, Bianca Roels en Gert-Jan Cuypers stellen zich vragen bij de sluiting. “We komen minstens een keer per jaar naar hier en het park is altijd maar mooier geworden. Je merkt echt dat de medewerker­s een hart hebben voor dieren. Daarom vinden we de sluiting onbegrijpe­lijk. Natuurlijk zijn er wellicht zaken voor verbeterin­g vatbaar, maar daar wordt zeker werk van gemaakt. De Olmense Zoo maakt ook deel uit van onze gemeenscha­p. We laten de dierentuin niet in de steek.”

Het afgelopen weekend werd er ook nog massaal voedsel ingezameld voor de dieren. “Mensen blijven fruit en groenten binnenbren­gen”, zeggen initiatief­nemers Steven Nevelsteen en Niels Vounckx. “Er zijn ook verschille­nde handelaars in de buurt die hun overschott­en van groenten en fruit naar hier brengen tot het park weer opengaat. We zijn aangenaam verrast door de vele reacties.” Burgemeest­er Johan Leysen (CD&V) is woensdag uitgenodig­d op het kabinet van Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) voor overleg over de zoo.

ANN DIJKMANS

Vrijwillig­er popupbar

‘‘De sluiting is onterecht, maar we blijven zeker niet bij de pakken zitten.’’

 ?? FOTO TOMMY MAES ?? De popupbar aan de Olmense Zoo was meteen een succes.
FOTO TOMMY MAES De popupbar aan de Olmense Zoo was meteen een succes.
 ?? FOTO TOMMY MAES ?? Wendy Wouters, Hilde Vrachten en Ann Dijkmans.
FOTO TOMMY MAES Wendy Wouters, Hilde Vrachten en Ann Dijkmans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium