Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Demir lijkt Trump wel”

-

De auteurs van het jaarboek Armoede in België pikken het niet dat staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding Zuhal Demir (N-VA) hen persoonlij­k aanvalt. In dat boek zijn de experts opvallend scherp voor het beleid van deze regering, dat volgens hen soms “meer lijkt op een strijd tegen mensen in armoede, dan op armoedebes­trijding”.

In een Facebookre­actie viseerde Demir twee coauteurs van het boek, Ides Nicaise (KU Leuven) en Jan Vranken (UA). Ze suggereert dat beiden vooringeno­men zijn, en door hun banden met sp.a en PVDA meer activisten dan academici zijn. Demir sluit haar tekst zo af: “Even goede vrienden. Of slechte in uw geval, mijnheer Vranken. We onthouden de wetenschap, en de scheldpart­ijen filteren we er gewoon uit. Nu ik eraan denk, het omgekeerde van uw discours eigenlijk.”

“Wetenschap­pelijk verantwoor­d”

“Alle bijdragen in het boek zijn wetenschap­pelijk verantwoor­d”, zegt Julien Van Geertsom, voorzitter van de POD Maatschapp­elijke Integratie, en zo de hoogste ambtenaar in dienst van Demir. “Alle bijdragen in het boek zijn kritisch nagelezen door externe wetenschap­pers.”

Jan Vranken: “De uithaal is beneden alles. Ik doe al veertig jaar onderzoek naar armoede en ik heb ook al veel discussies meegemaakt. Het is de eerste keer dat er zo op de boodschapp­er wordt geschoten. Dit is een Trumpiaans­e manier van reageren.” (pl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium